A jó önéletrajz néhány titka

Egy jó önéletrajzot megírni nem kis kihívás…

…hisz annyi mindennek kell megfelelni. Sorsdöntő lehet, hogy elolvassák, és ez alapján behívnak-e állásinterjúra, vagy csak félreteszik. Néhány egyszerű dolog sokat segíthet abban, hogy sikeres legyen a folytatás.

Egy jó önéletrajz már ránézésre is szépen kell, hogy mutasson. Legyen rendezett, összeszedett, letisztult. Tartalmazzon minden fontos információt, de ne nyújtsuk el a végtelenségig. Ez már szinte fél siker egy állás megpályázása során, viszont a rengeteg jelentkező között könnyen elveszhet a sajátunk. Tegyünk bele némi pluszt, hogy felkeltse az érdeklődést irányunkba.

A tanulás mindig jól jön

Ne zárjuk le a megszerzett tanulmányokkal a sort. Alkalmazzuk a mondást: „Jó pap is holtig tanul.” Jelezzük önéletrajzunkban, hogy szeretnénk ismereteinket bővíteni és szívesen tanulunk. Nem hátrány, ha belekezdünk valami új tanulmányba, amit fel is tüntethetünk, és ne felejtsük el mellé írni, hogy „folyamatban”.

Az önkéntes munka pozitív gondolatokat ébreszt

Nem csak a munkaadók szemében jelent pozitívumot az önkéntes munka, de saját lelkiismeretünknek is jót tesz, nem beszélve azokról, akiknek segítünk. Jöhet bármi, ami közel áll hozzánk; akár meseolvasás kórházakban, de az állatmenhelyeken is mindig szívesen látják az embereket.

Fontos, hogy egyedi legyen, de ne vigyük túlzásba

Egy HR-es kezén számtalan ugyanolyan, vagy hasonló önéletrajz fut keresztül. Ezért fontos, hogy a sajátunkkal fel tudjuk kelteni a figyelmét, azonban nem javasolt ezt túlszerkeszteni sem. Az erős színek, a nagy betűtípus inkább hivalkodó, mint figyelemfelkeltő, inkább maradjunk a jól olvasható, letisztult stílusnál. Egy egy szolid kiemeléssel tudunk hangsúlyt adni a lényeges dolgoknak. Hasznos ötlet, ha az önéletrajzunkat egy mondattal indítjuk, például: „10 év tapasztalattal rendelkező…”. Ezzel máris felkelthetjük a HR-es figyelmét, hiszen láthatja, hogy milyen területen szereztünk tudást és gyakorlatot.

A terjedelem nagyon sokat számít

Egy egy önéletrajzot a HR-esnek nagyjából 5–16 másodperce van átfutni. A legjobb ötlet, ha egyetlen oldalra szerkesztjük az információkat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy legyen letisztult az az egy oldal. A motivációs levél, bár sokan nem szeretik, épp azért van, hogy ebbe tudjuk beleírni azokat az adatokat, amelyeket fontosnak tartunk.

Mire figyeljünk a motivációs levélnél?

Az önéletrajzunkban csak a lényegi információk szerepelnek, ezek kifejtésére szolgál a motivációs levél. Érdemes utánajárni, kihez érkeznek be a jelentkezések és kifejezetten ezt a személyt megszólítani, hiszen ebből láthatják, hogy valóban utánajártunk a cégnek és a pozíciónak. Legyünk minél lényegretörőbbek, amikor saját tapasztalatainkat és készségeinket fejtjük ki, ugyanakkor ne feledkezzünk meg leírni azt sem, miért keltette fel érdeklődésünket az állás. Ha ezekre odafigyelünk, jelentősen megnövelhetjük esélyeinket egy személyes találkozásra.

VLAD