fbpx

A hóvirág legendája

A hóvirág legendája

A hóvirág ( Galanthus nivalis) az első virágzó hagymák egyike, és a tavasz kezdetét jelzi. A virág a remény szimbóluma a következő legenda szerint: Amikor Isten száműzte Ádámot és Évát az égből, a földön tél volt, és mindent hó borított. Éva nagyon fázott, és sírni kezdett,miközben a mennyei kertekre gondolt. Isten nem hagyta el teljesen Ádámot és Évát; angyalt küldött, hogy vigyázzon rájuk. Az angyal felkapott egy hópelyhet, finoman ráfújt, és hagyta, hogy vissza zuhanjon a fagyos földre.   Minden alkalommal, amikor ezt tette, a hópehely egy kis virággá változott, olyan fehér volt, mint a hó, amelyre esett, egészen addig, amíg Évát kis tiszta fehér virágokból álló szőnyeg vette körül.

Az angyal így szólt: -Látod, a tél véget ér, újra nyílnak a virágok, és kisüt a nap. Ez az ajándék, amit neked adok, a Remény ajándéka. Az angyal által készített virágok Hóvirág néven váltak ismertté, és új tavaszra, új kezdetre és új életre adnak reményt.

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja és mivel a hóvirág általában ilyenkor virágzik „gyertyaszentelő harangként ” is ismerik. Hazánkban 2017-ben az év vadvirága lett. 2005 óta védelem alatt áll, így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos.