fbpx

A hónap kedvence az EPER

Május az a hónap, amikor egyre több zöldség gyümölcs standon találkozhatunk a várva várt felirattal: “Hazai Eper”

Fontos tudni azonban, hogy vásárláskor, vagy szedéskor mire figyeljünk és hogyan tároljuk

ezt a csodás gyümölcsöt. Akár a boltban, piacon, vagy a kertben szerezzük be az epret, figyeljünk arra, hogy válasszunk élénk színű, fényes, száraz, kemény és kövér szemeket.  Kerülje a puha, vagy zsugorodott bogyókat.  Mivel az eper nem érik tovább leszedés után, kerüljük el azokat a szemeket, amelyek fehérek, azaz éretlenek.

Amikor a gyümölcsöt hazahozzuk a piacról, tároljuk nedvességmentes tálban, dobozban, lehetőleg egy réteg papírtörlővel az alján, hűtőszekrényben 2-3 napig áll el így.

Mint a legtöbb friss gyümölcsöt és zöldséget, az epret is meg kell mosni fogyasztás

előtt.  Helyezzük őket egy nagy szűrőedénybe és óvatosan öblítsük le hideg vízzel, majd

egyetlen rétegben helyezzük el egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn és hagyjuk

megszáradni. Szerezd meg a legfrissebb gyümölcsöket azáltal, hogy magadnak termeszted, vagy legalábbis magadnak szeded le! Ha nincs arra, hogy azonnal elfogyasszuk a friss

epret, fagyasszuk le. Az eper fagyasztása nagyon egyszerű. Egy tálcán, vagy sütőpapíron

helyezzük a fagyasztóba sorba, egyenként a megmosott gyümölcsöt, majd amikor már

megkeményedett, nyugodtan át lehet rakni egy zacskóba, vagy dobozba, hogy kisebb

helyet foglaljon. Így bármikor elővehetjük és fogyaszthatjuk.

Ez a piros gyümölcs nem csak nyersen finom, hanem elkészítve lekvároknak, szörpöknek vagy egyszerűen csak süteménybe szórva is kiváló csemege. Felhasználhatjuk turmixitalokhoz és salátákhoz is, de kitűnő kiegészítője lehet egy romantikus esti pezsgőzésnek.

Az eper jó tulajdonságaihoz tartozik még az is, nagyon aromás és nem túl savas, épp ezért

nagyon jól érvényesül természetesen édes íze, amellett hogy alacsony a kalóriatartalma.

Az eper sok antioxidánsot és C-vitamint is tartalmaz.