fbpx

Régiós étteremtúra

Ma már nem kell a fővárosig utazni egy jó ebédért vagy vacsoráért, a környék is egyre erősebb étteremfronton.


Húsleves, babgulyás, halászlé, töltött káposzta, pörkölt nokedlivel,harcsapaprikás tú­rós­csuszával. Egytől egyig kiváló ételek, a hazai konyha meghatározó fogásai. Napjainkra azonban szélesre tárult előttünk a modern konyha ajtaja, egyre több lehetőségünk van megismerni más nemzetek nem kevésbé kedvelt ételeit. Kinyílt a világ és ez a kulináris élményekben is jelentkezik: izgalmas új ízek, korábban hírből sem ismert új ételek hódítanak a tányérokon, a fiatalabb generáció pedig „kajaforradalmat” robbantott ki az új éttermi divatirányzattal, az úgynevezett street fooddal, az utcai bódékban árusított ételek éttermi szintre emelésével. A fővárosban – és egyes vidéki városokban – tombol a „kajaláz”, egymást érik a jobbnál jobb ételeket kínáló helyszínek, amelyek rendre megtelnek fogyasztó vendéggel. A környék egyelőre közel sem kényezteti el annyira az étterembe járókat, mint Budapest, amivel egyáltalán nincs baj, az ország fővárosával elég nehéz lenne versenyezni. Azt azonban elmondhatjuk, hogy a térség településein üzemelő éttermek között is egyre több az igényes, jó minőségű étellel szolgáló helyszín. Természetesen vannak pocsék helyek is, cikkünkben most csak a jókkal foglalkozunk.

Két évvel ezelőtt vette át a vecsési étterem üzemeltetését egy fiatal pár, Kéri Sándor és Kakucska Ágnes. A Fütte Bistro a Telepi út 43. szám alatt, a Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében várja a vendégeket. Az ajtón belépve azonnal szembetűnik a különleges enteriőr, amely olyan érzetet kelt a vendégben, mintha nem is étteremben járna, hanem a nagynéni hangulatos nappalijába tért volna be. Kéri Sándor elmondása szerint a belső tér megálmodásakor arra törekedtek, hogy az minél marasztalóbb és családiasabb legyen. Az élményt pedig tovább fokozza, amiért az ember elsősorban étterembe megy: az étlap, amely a Füttében az egyszerű, a modern és az olasz ételek ötvözetéből jött létre.

– Fontosnak éreztük, hogy étlapunk minél szélesebb rétegeknek szóljon, ezért az olyan ismert és népszerű fogások, mint a Budapest bélszín, mellet a manapság divatos ételek és az olasz konyha egyes ételei is helyet kaptak. Külön kiemelném az olasz recept alapján készülő pizzáinkat is, amelyek a kiváló minőségű alapanyagokon túl attól lesznek igazán finomak, hogy kövön sülnek – magyarázta Kéri Sándor.

Emellett a speciális étrendet követő vendégek is találhatnak kedvükre valót a Füttében, ahol végre nem csak rántott sajtot vagy rántott zöldséget választhat egy vegetáriánus, hanem jóval izgalmasabbnak tűnő ételeket is.

A „Fütte-élményben” azoknak is részük lehet, akik sokadmagukkal ennének egy jót az étteremben: a vendégtérben 50-60 főig vállalnak rendezvényeket, ha ez nem volna elég, akkor a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében 270 fő vendéglátására is lehetőség van.

Hagyományos ételek kiváló minőségben

A gyáli Galopp Major termé­szet­közeli környezetben kínál igazi magyaros ízeket. A nádfödeles épület a régi csárdák hangulatát idézi, de biztosan állíthatjuk, hogy azok is megtalálják a számításukat, akik a modern ételek miatt térnek be az étterembe. Benke Dávid, a Galopp Major vezetője elmondta, bár még mindig a magyaros irányvonalat követik, mintegy másfél éve új gasztronómiai élményeket is kínálnak a vendégeknek.

– Próbálunk eleget tenni az igényeknek, ezért adunk a visszajelzésekre. Olyan típusú helyet szeretnénk működtetni, ami egy kicsit eltér a környékbeli éttermektől. Helyi és kiváló minőségű hazai alapanyagokkal dolgozunk, a hagyományos ételeket olyan minőségben tálaljuk, ami általában ritka ebben a műfajban – mondta az étterem vezetője.
A Galopp Major kisebb és nagyobb rendezvényeknek is kiváló otthona tud lenni, köszönhetően a környezetnek és a lovaglási lehetőségnek, amely a csapatépítő tréningeken is kedvelt szolgáltatás. A vendégek számára szállást is biztosítanak a helyszínen, ezáltal nincs akadálya a többnapos rendezvények lebonyolításának.

Ebéd tóra néző panorámával

A vasadi Nádas Pihenőpark étterme korábban is kedvelt volt a környéken, az új séf pedig még inkább azzá tette, mikor újragondolta az étlapot – tudtuk meg Joó Imolától, a Nádas Pihenőpark marketingvezetőjétől. Aki pedig legalább egyszer megcsodálta a tóra néző panorámát, és tett egy sétát a park területén, biztosan visszatér még, hogy újra része legyen az élményben.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a jó minőségű alapanyagokra, amelyek egy részét helyi beszállítóktól vásároljuk. Konyhánkat egyaránt jellemzi a hagyományos és a modern irányzat, egy évben kétszer cserélünk étlapot, de az évszakoknak megfelelően szezonális ajánlatokat is kínálunk vendégeinknek. Valentin napra például vágykeltő ételekkel készültünk, tavasszal és nyáron pedig előtérbe kerülnek a könnyebb fogások – mondta Joó Imola.

A téli hónapokban egy különleges akció keretében a wellness-szolgáltatásokat igénybe vevők kedvezményes áron fogyaszthatnak az étteremben, így akár egy egész napos pihentető családi program tökéletes helyszíne is lehet a Nádas Pihenőpark.

Gyömrőn magasra tették a mércét

A Negresco szomorú tragédiáját követően – 2015 de-cemberében leégett az épület – közel két évnek kellett eltelnie, hogy újra élettel és ízletes ételekkel teljen meg a vendéglő. A megszokott enteriőrt nem adták fel az újjáépítéskor, megmaradt a régies, de kreatív, úgynevezett vintázs stílus. Az újrakezdéshez pedig a hazai séfek egyik igazi nagyágyúja nyújtott segítő kezet.

– Nagyon örültünk, hogy az újrakezdésben segítségünkre volt a hazai szakma egyik legendás alakja, Kiss János. Az ajánlására érkezett hozzánk Kondás Balázs séf, aki nagyszerű dolgokat visz véghez a Negrescoban – mondta Bánfi Zsolt, az étterem üzemeltetője.

A Negrescoban is a hagyományos magyar konyha és a nemzetközi ízek ötvözetéből jött létre az étlap, az újrakezdéskor pedig nem kisebb célt tűzött ki a vezetés, mint a térség egyik legjobbjává válni. Ennek érdekében kimondottan nagy hangsúlyt fektetnek például a kiváló minőségű alapanyagokra, amelyek jelentős részét helyi vagy környékbeli termelőktől szerzik be – az ételek pedig minden esetben frissen készülnek. Többek között ezért is fordulhat elő, hogy az árak párszáz forinttal magasabbak az átlagnál, de ezt vállalták, ez a minőség ára – szögezte le Bánfi Zsolt.

Az étlap a szezonnak megfelelően alakul, tavasszal, nyáron, ősszel és télen is más fogásokkal találkozhatnak a vendégek. Az étterem egyik különleges ajánlata, az úgynevezett gyors ebéd, 12 és 15 óra között egy levest és egy főételt az étlapon szereplő árhoz képest 40-50 százalékkal olcsóbban fogyaszthatnak el a vendégek.

Az egyik legtapasztaltabb szereplő

A régió egyik legrégebb óta fennálló étterme a monori Hegyessy-tanyán található nádfödeles Nyerges Hotel Termálban meghúzódó Albion étterem. Nem Nagy-Britannia ősi költői neve ihlette a tulajdonost a névválasztáskor – tudtuk meg Kafka Nándor vezetőtől – a 35 éves Nyergesben minden a lovaglásról szól, az étterem neve is ehhez kapcsolódik, az Albion ugyanis egy nyeregfajta. A korábban egy kis csárdából és hatszobás panzióból álló létesítmény mára igazi szabadidőközponttá alakult – a környék egyetlen termálvizes medencéje mellett szaunák és úszómedence is várja a hotel vendégeit –, amelyből természetesen nem hiányozhat a hazai konyha remekműveit kínáló étterem sem.

– Szeretjük a magyar konyhát, ezért olyan étlapot hoztunk létre, amelyen a régi, már-már elfeledettnek mondott hazai ételek közül is választhatnak a vendégeink. Fontosnak tartottuk, hogy a határon túli ételek is helyet kapjanak az étlapon, és természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy nem mindenki kedveli a nehéz ételeket, ezért a reform és a trendkövető konyha felé is nyitottunk – magyarázta Kafka Nándor.

Az Albion Éttermet magába foglaló Nyerges Hotel Termál egyik legnagyobb erőssége az a több mint három évtizedes tapasztalat, amely a térség vendéglátásában szinte már egyedülállónak mondható.

Különleges hangulatú nyári esték a Zsályában

Az üllői Zsálya Bisztró a település hangulatos városközpontjában várja a vendégeket, 2013 májusa óta. Az étteremmel kapcsolatban több jó dolgot is kiemelhetünk, ilyen például a vendégszeretet, a változatos étlap, a szép, letisztult belső tér vagy a szökőkút halk csobogása a nyári estéken, de ha az igazi erősségekre összpontosítunk, mindenképpen a mindig friss alapanyagokból készített napi menüt és a különleges hangulatú teraszon eltöltött nyári estéket ajánljuk azok figyelmébe, akik még nem jártak a Zsályában.

– Nincs óriási kapacitása a konyhánknak, de bármilyen fura is, ez adja az étterem erősségét, hiszen mindig naprakészen vásároljuk az alapanyagokat, ezáltal a napi menü és az étlapon található ételeink is frissen készülnek – hangsúlyozta Németh Sándor, az étterem üzemeltetője. A konyhát leginkább a magyaros ételek jellemzik, de igen népszerűek a pizzák és a tésztafélék. A cél pedig, hogy a magyaros ízvilág még inkább érvényesüljön az ételekben, valamint a sok rendezvény miatt a hidegkonyha további erősítése.

A Zsálya Bisztróban mindenki megtalálja a számítását, legyen szó ebédről vagy vacsoráról, családi és barát összejövetelekről, céges rendezvényekről és esküvőkről egyaránt. A hangulatos belső tér 50 fő fogadására alkalmas, míg tavasztól őszig az étterem előtt elterülő teraszon – ahol akár háromszázan is elférnek – élvezhetik a vendégek a Zsálya vendégszeretetét. A tavaszi és a nyári hónapokban különösen sok vendég megfordul az étteremben, ezért célszerű asztalt foglalni, mielőtt útnak indulnak, hogy egyenek egy jót.

Varga Norbert