fbpx

Milliárdok egészségügyi fejlesztésre

Rendelőintézetek korszerűsítése a régióban

A monori szakrendelők szerepe a térség egészségügyi ellátásában megkérdőjelezhetetlen, évente 150 ezer orvos-beteg találkozóra kerül sor az 1978-ban átadott épület falai között. Az átadás óta ugyan történt korszerűsítés – nyílászárók cseréje, illetve orvosi műszerek cseréje –, továbbá a mentőállomást illetve a tüdőgondozót is az épületbe költöztették – azzal mégsem vitatkozhat senki, hogy az épület és a benne lévő rendelők megérettek a felújításra. Mikor a Bajcsy kórház üzemeltetésébe került az rendelőintézet, dr. Bodnár Attila, a kórház főigazgatója elmondta lapunknak, az egyik legfontosabb feladat az egészségház üzemeltetése során, hogy a járóbeteg-szakellátás megfelelő körülmények között történjen. Úgy tűnik, ez a több mint 1,3 milliárd forintos beruházás tényleg megteremti az elvárható körülményeket.

A Monor Szakorvosi Rendelőintézet felújításának bejelentésére egy sajtótájékoztató keretében került sor. A beruházás fontosságát jelzi, hogy Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő, önkormányzati államtitkár mellett Ónódi-Szűcs Zoltán is részt vett az eseményen. Az egészségügyi államtitkár elmondta, a rendelőintézet felújítására szánt forrás egyik részét az Egészséges Budapest Program biztosítja, ami annak köszönhető, hogy a Bajcsy kórház szakemberei sikeres szakmai tervet raktak össze.

Dr. Bodnár Attila főigazgató hangsúlyozta, a fejlesztés a területen élő betegek számára, illetve az itt dolgozó orvosok és a Bajcsy kórház számára is nagyon fontos. A kórház a monori városvezetéssel közösen dolgozta ki a tervet, amelyet Zsombok László polgármesterrel történt hosszas tárgyalások után állította össze, így az magában foglalja a kórház és az önkormányzat által szükségesnek tartott fejlesztéseket. Az Egészséges Budapest Program keretében 816 millió forint érkezik a felújításra, amely a Balassi Bálint utcai épület felújítása mellett a gép- és eszközpark valamint az orvostechnológiai berendezések megújítására is fedezetet nyújt.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár elmondta, évek óta keresik a korszerűsítés forrásait, az első sikeres lépés az volt, mikor a Pest megyei országgyűlési képviselők elérték, hogy a kormány létrehozzon egy megyei fejlesztési alapot. Ezt követően azon kellett dolgozni, hogy ebből az alapból kiemelt támogatást kaphasson a szakorvosi rendelőintézet. A megyei fejlesztési alapból végül 553 millió forint jut az épület infrastruktúra-fejlesztésére.

A monori szakrendelő felújítása még ebben az évben elkezdődik.

Megvalósulhat az álom: mentőállomás épülhet Vecsésen

Vecsésen azóta keresik a megoldást egy mentőállomás építésére, mióta megszűnt a repülőtéren a kijáró mentőszolgálat. Úgy tűnik, most jött el az idő a tervek megvalósítására, méghozzá bővített változatban: a mentőállomással együtt egy új, az alapellátást biztosító rendelő is épül a Dózsa György utcában. Az építkezés márciusban kezdődhet, az eredeti tervek egy ezer négyzetméteres épület megépítéséről szóltak, de plusz funkciókat is szeretnének megvalósítani az új egészségházban, ezért az épület alapterülete 1400 négyzetméterre növekedett. Ennek megfelelően a költségek is magasabbak lettek, az eredetileg tervezett 400 millió forint helyett 550 millióba kerülhet az egészségház, további 50 millió forintból pedig parkolókat alakítanak ki az épület körül.

– Az új egészségház a jövőnek épül, de természetesen a jelen igényeit is figyelembe vettük a tervezés során – szögezte le Szlahó Csaba a Williams Televíziónak adott interjújában. A polgármester elmondta, hosszú és nehéz volt az egyezkedés az Országos Mentőszolgálattal, ugyanis a vecsési mentősök költségvetésével és a mentőkocsik kihelyezésével is számolniuk kell. 80 millió forintos tételről van szó, ami nagy összeg, ebben az esetben a Gazdasági Minisztérium mondja majd ki a végszót.

Az új épületben szakrendelők is helyet kaphatnak, de még nem dőlt el, hogy pontosan mely rendelések költözhetnek át a Vecsési Egészségügyi Szolgálat épületéből. A hosszú távú elképzelések között szerepel egy 24 órás orvosi ügyelet kialakítása is.

A beruházás két ütemben valósul meg: az első ütemben a mentőállomás, a védőnői szolgálat, a felnőtt- és a gyermekorvosi rendelő kialakítására kerül sor, míg a második ütemben a szakorvosi rendelők, az orvosi irattár és egyéb kiegészítőhelyiségek kialakítása történik.

Gyömrő korszerűre cseréli a régit

A Gyömrői Rendelőintézet üzemeltetését is a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet végzi. Egy évvel ezelőtt még a bezárás réme fenyegette a szakorvosi rendelőt, ehhez képest óriási előrelépés, hogy az önkormányzat idén 333 millió forintot fordíthat a fejlesztésére. A forrás Gyömrőre is az Egészséges Budapest Program keretében érkezik, amibe az önkormányzatnak is be kell szállnia 22 millió forint önrésszel – tudtuk meg a város polgármesterétől. Mezey Attila elárulta, a fejlesztésre fordítható összeg feléből az épület újul meg, például átalakítják a rossz elrendezésű belső tereket, megújul a homlokzat és a tetőt is kicserélik. Emellett beteghívórendszert is kialakítanak, a régi röntgengép helyett a mai kor elvárásainak megfelelő újat vásárolnak, de új gépeket és eszközöket kapnak a szakrendelők és a labor is.

A beruházás várhatóan tavasszal kezdődik és még idén sor kerül a megújult épület átadására is.

Sülysápon egy helyszínre költözhet az alapellátás

Sülysáp önkormányzata 200 millió forintot nyert új egészségház építésére. A rendelkezésre álló forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium Pest megyei települések egészségügyi alapellátásának javítására kiírt pályázata biztosítja. A pályázat keretében két feladat ellátási hely korszerűsítésére vagy új összevont rendelőépület kialakítására nyílt lehetőség, a település vezetése az utóbbit választotta. Sülysápon jelenleg négy helyszínen működik egészségügyi alapellátás, ebből egyet korábban felújított az önkormányzat, de a többi helyszín esetében ez vagy nem volt megoldható, vagy gazdaságilag nem érné meg, ezért döntöttek az összevont rendelő kialakítása mellet. Ebből pedig már több félreértés is adódott a városban – mesélte a város polgármestere. A felújítás a központban, a település egykori „tápiósülyi” részén valósul meg, amit a „tápiósápi” és „szőlősnyaralói” részen élők egy része nehezményez. Horinka László elmondta, elsősorban az új épület távolsága a vita tárgya, de Sülysápon jól működik a helyi buszjárat, valamint a városközpont Szőlősnyaralóról akár vonattal is megközelíthető, így az új egészségügyi központ mindenki számára könnyen megközelíthető lesz.

Az új egészségházban két felnőtt-háziorvosi- és két gyermekorvosi rendelőnek, egy fogorvosi rendelőnek, továbbá a védőnői szolgálatnak is helye lesz, emellett egy többfunkciós helyiséget is kialakítanak, amely alkalmas lesz szűrővizsgálatok lebonyolítására, és a jövőben akár szakrendeléseket is tarthatnak itt a hét egyes napjain.

Az új egészségház megépülésével a gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete felszabadul, amelyek újrahasznosításával további fejlesztések várhatók a városban. Nem kizárt, hogy mentési pont létesül az egyik épületben, erre vonatkozó tárgyalásokat már két éve folytat az önkormányzat az Országos Mentőszolgálattal, míg a másik épületben szolgálati lakásokat alakíthatnak ki – tudtuk meg Horinka Lászlótól.

Új egészségház épülhet Monorierdőn is

Lapzártánk előtt néhány órával érkezett a hír, mely szerint Monorierdő is nyert pályázati forrást új egészségház építésére. A beruházás teljes költségvetése mintegy 156 millió 750 ezer forint, ebből az összegből öt százalékot az önkormányzat önerőből fedez – tájékoztatta lapunkat a község polgármestere. Szente Béla hozzátette: a pályázaton megnyert beruházás lehetővé teszi a második rendelői körzet kialakítását a településen, így a közeljövőben nem egy, hanem két orvosi körzet végzi majd a járóbeteg-ellátást. Emellett egy fogorvosi, két gyermekorvosi, valamint két védőnői rendelő is helyet kap a tervek szerint. A teljes beruházás várhatóan 2019 őszére valósulhat meg.

A politikusok elképzeléseit most már ismerjük, legkésőbb év végén az is kiderül, elhozza-e a régióba a betegek által joggal elvárt minőségi változást a négy egészségügyi beruházás?

Varga Norbert