fbpx

5 ok, amiért az utazás jót tesz az egészségnek

Az utazás egészséges

Mi az első ami eszedbe jut, amikor azt hallod, hogy utazás vagy nyaralás? Találkozások új emberekkel? Vagy talán egy Facebook-fotó a naplementéről?  Egy másik kultúra megismerése?

Az utazás mindenkinek mást jelent, de ami közös benne, hogy az utazás jót tesz a fizikai jóllétednek, de nagyon sok tudományos kutatás azt igazolja, hogy egy új hely felfedezése csodát tehet az érzelmi egészségeddel is.

Íme öt bizonyíték ami alátámasztja, hogy az utazás mennyire egészséges.

1. Csökkenti a napi stressz hatásait 

„A napi rutin, a stressz és az unalmas megszokott tevékenységek elterelhetnek bennünket attól, amit valójában fontosnak, értelmesnek és érdekesnek találunk” – mondja Dr. Tamara McClintock Greenberg, a San Francisco-i klinikai pszichológus. Így a napi nyüzsgés és a mindennapi rutin szüneteltetése elengedhetetlen ahhoz, hogy az elméd pihenjen, feltöltődjön és friss legyen.

A legjobb módja ennek, ha máris csomagolsz. Az utazás elősegíti a boldogságot és segít a stresszes helyzetekben. Bár az utazás során mindig elfoglaltak vagyunk, fotózunk, jövünk-megyünk, mégis kiszakadunk a hétköznapok valóságából.

2. Segít újra megtalálni önmagad

Az utazás egy pozitív tapasztalat ahol van időd magadra. Segíthet újraértékelni az életedet és megtalálni önmagad. Az értékes tapasztalatok, amikkel útközben gazdagodsz kibővítik a perspektívát, így jobban ráláthatsz az új dolgokra.  Az új helyek feltárása is új lendületet,  boldogságot, célt és a függetlenség érzését adja.

3. Növeli a boldogságot

A nyilvánvaló tényen kívül, hogy nem kell munkába menni (és jogosan eszel pizzát reggelire), az utazás lehetőséget ad arra, hogy eltávolodj a napi feladatoktól.  Az új események és tapasztalatok felfrissítik az agyat, így növelve a felszabadultság érzését és az önbizalmat.  Már az utazásra való felkészülés is jelentősen növelheti a boldogságot, hisz izgalommal, várakozással tölt el.

4. Lelkileg rugalmassá tesz

Ismeretlen környezetben, vagy új emberek körében mindig találhatunk kihívást, ami arra ösztönöz, hogy tanulj és alkalmazkodj egy olyan helyzethez, amely kívül esik a kényelmi zónádon. Ez rugalmasabbá, türelmesebbé és érzelmileg erősebbé tesz.  Minél több kihívással szembesülsz, annál jobban le tudod küzdeni őket, végül rugalmasabbá válsz mentálisan és érzelmileg.

5. Növeli a kreativitást 

Adam Galinsky  a Columbia Busi­ness School professzora szerint, egy látogatás számodra idegen helyen, növeli a „gondolatok mélységét és integráltságát”, ezáltal lendületet adva a kreativitásnak. Galins­ky több tanulmány szerzője, amely a kreativitás és a nemzetközi utazás közötti kapcsolatot vizsgálja. Emellett egy hosszabb utazás javítja a problémamegoldó készségeket, így növelheti esélyeit a munkában való előlépésre!

VLAD