fbpx

Horváth Ildikó

rehabilitációs tréner, Pilates és dinamikus jógaoktató

Régió

Manapság egyre többen szenvednek a fizikai passzivitás eredményeként jelentkező mozgásszervi betegségekben, pedig jelentős részük szakember segítségével megelőzhető lenne.

Számos jó módszer, edzésforma létezik, amelyekkel karbantarthatjuk testünket, ezek közé tartozik a Pilates is, amely kimondottan ajánlott például az ülőmunkát végzők számára. Horváth Ildikó az ecseri Rábai Miklós Művelődési Házban immár négy éve tart rendszeresen Pilates órákat, a csoportos foglalkozások pedig nem csak a testet erősítik, hanem remek közösségépítő alkalmak is egyben.

A Pilates rendkívül eredményesen alkalmazható gerinc-, izom- és ízületi bántalmak esetén

A Pilates módszerét Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki a 20. század elején. A német férfi saját edzésmódszerével számos betegségtől megszabadult és természetesen másokon is segített.
Sokan gondolják a Pilatesről, hogy „női torna”, ami már csak azért sem fedi a valóságot, mert a férfiaknak is ugyanolyan fontos lenne, hiszen ők is sokat ülnek és genetikailag is úgymond kötöttebbek , mint a nők. A Pilates a test összes izmát megdolgoztatja. Egyedülálló módszer a mélyizmok „trenírozásában” , kíméletes az ízületeknek, ezáltal rendkívül eredményesen alkalmazható az egészséges test kialakításában.

A Pilates gyakorlatok jótékony hatással vannak a testtartásra, a gerincre, ezért különösen ajánlott edzésmódszer az ülőmunkát végzők és a mozgásszegény életmódot élők számára.

Szeretné, hogy újra szép legyen a testtartása?

A szép testtartás miatt fontos, hogy a mellkas és a csípő körül az izomegyensúly meglegyen. Amennyiben ez az egyensúly megbomlik, egyes izmok gyengék, úgy más izmok túlzott igénybevételnek vannak kitéve, ennek következtében pedig kialakul a helytelen testtartás. A Pilates gyakorlatok segítségével a gyenge izmok megerősödnek, a túlfeszült, zsugorodott izmok újra rugalmasak lesznek. A rendszeres és kitartó gyakorlás eredményeként testtartása újra szép és egészséges lesz.

A Pilates gyakorlatok az egyéni erőnléti állapothoz igazodnak, ezért rehabilitációs céllal és kiegészítő mozgásként egyaránt alkalmazhatóak

A Pilates kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül mindenki számára hatékony mozgásforma lehet. Rehabilitációs céllal éppen úgy alkalmazható, mint például sportolók kiegészítő mozgásaként. A különböző erősségű és intenzitású gyakorlatok az erőnléti állapothoz igazodnak, így szakember irányításával bárki számára gond nélkül elvégezhetőek. Elsajátításuk ajánlott kezdetben egyéni , majd később csoportos órákon. A gyakorlatok közben nagy hangsúlyt kap a megfelelő légzés elsajátítása, amely elősegíti a mozgás tökéletesítését, nem csak a testünkre hat, hanem lecsendesíti az elmét, így kedvezően hat a lelkiállapotunkra is. A Pilates a test és a lélek harmóniája.

A következő esetekben különösen ajánlott a Pilates:

  • derékfájás
  • sportsérülések
  • gerincbántalmak
  • ízületi panaszok
  • izomproblémák
  • rossz testtartás
  • súlyproblémák
  • szülés utáni regeneráció

Úgy érzi, hogy tennie kell valamit teste egészségéért? Hívja Horváth Ildikót a 06-30/756-2508-as telefonszámon!

Horváth Ildikó rehabilitációs trénerként is segíti a mozgásszervi problémákból való, illetve a sérülések és műtétek utáni felépülést

– A rehabilitációs tréner feladata, hogy visszaállítsa a sérülés vagy műtét előtti állapotot, továbbá, hogy segítse a mozgásszervi problémákból való felépülést. Többek között a mozgásbeszűkülésből eredő problémák és a megbomlott izom-ideg kapcsolat helyreállítása a feladatom – mondta Horváth Ildikó.
Minden sérülés és minden sérült más. A kezelés minden esetben a beteg állapotához igazodik, a munkát megelőzi egy állapotfelmérés, amely alkalmával a szakember képet kap a beteg állapotáról. Ezt követi a rehabilitációs terv kidolgozása és végrehajtása. A rehabilitáció során nem csak a sérült testrészre fókuszálunk, hanem az egész test állóképességének, koordinációjának a megőrzése is cél.
A legfontosabb a teljes mozgás tartomány elérése az ízületekben, a feszes izmok nyújtása, az izomerő és az állóképesség visszaszerzése, ideg-izom kapcsolatok újbóli kiépítése, koordináció és ügyesség fejlesztése.
A beteg akár már az első alkalom után is javulást tapasztalhat, azonban a gyógyulás szempontjából nagyon fontos, hogy a páciens együttműködjön a trénerrel és az otthonában is szorgalmasan végezze a kitűzött gyakorlatokat, ezzel is elősegítve a gyorsabb felépülést.

Fontos a megelőzés!

A sérülések, a rossz testtartás kialakulása és az abból fakadó problémák elkerülése végett nagyobb hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre. A test mindig jelzi, ha valami nem jól működik, de hajlamosak vagyunk a jelzéseket figyelmen kívül hagyni. Pedig kezdeti szakaszban sokkal könnyebben orvosolhatóak a problémák, mint amikor már nagyobb a baj. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az emberek jelentős része nem rendelkezik kellő testtudattal, nem ismerik a testükben zajló folyamatokat és nem tudják értelmezni az érkező jelzéseket. Egy felkészült tréner abban is segít, „hogyan legyünk jóban a saját testünkkel”.

Tapasztalt mozgásszervi panaszokat (térd, váll, csípő, vagy gerinc környékén)? A fájdalom jelezheti, hogy az adott ízület a feszes, vagy túlnyúlt izmok miatt nincs teljesen a helyén. Előzze meg a betegség, vagy súlyosabb probléma kialakulását, kérjen segítséget szakembertől a saját egészsége érdekében! Horváth Ildikó Telefon: 06-30/756-2508