fbpx

Gózon Gyula Kamaraszínház

Színház

Budapest

 

 

 

 

A Gózon Gyula Kamaraszínház a hozzánk közel eső X.,XIV.,XV.,XVII.,XVIII. kerületek, valamint  az agglomeráció (Maglód, Ecser, Isaszeg, Üllő, stb.) lakói számára könnyen megközelíthető, két játszóhellyel rendelkező, több korosztálynak játszó színház. Repertoárunk széles műfaji skálán mozog: havi műsoraink közt vígjátékok, drámák, gyerek- és ifjúsági előadások, előadóestek egyaránt megtalálhatók.

A koronavírus járvány okozta korlátozó rendelkezések miatt színházunk jelenleg ONLINE folytatja működését. 2020. november 28-án volt az első élő internetes közvetítésünk, Spiró György: Csirkefej című tragédiáját láthatták nézőink.
Decemberben bemutattuk Jon Fosse: Egy nyári nap című lírai történetét, mely magyarországi ősbemutató és egyben színházunk első online premiere volt. 2021. januárjában új bemutatóval kezdjük az évet, Murray Schisgal: Szerelem,  óh! című szatirikus bohózatát Tasnádi Csaba Jászai Mari – díjas rendező jegyzi. Havi műsorunkról, előadásainkról bővebben olvashat honlapunkon: www.gozon.hu.

Az épület általános állagromlása miatt eljött az ideje a felújításnak, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulhat meg a 2021-es évben. A felújítás alatt előadásainkat részben a környékbeli művelődési házakban szeretnénk megtartani, részben tovább játszunk az online térben. Mindezekről honlapunkon és Facebook oldalunkon adunk hírt. Tartsanak velünk 2021-ben is!

A Gózon Gyula Kamaraszínház
bemutatói a 2020/2021-es évadban:

Jon Fosse: Egy nyári nap
Fordította: Domsa Zsófia
Lírai történet egy részben

Magyarországi ősbemutató: 2020. december 5.
Az előadás hossza: 80 perc szünet nélkül

 

Szereposztás

Idős nő: Fehér Ildikó
Idős barátnő: Andai Kati
Fiatal nő: Haik Viktória
Asle: Kozma András
Fiatal barátnő: Takács-Kiss Zsuzsanna
Férj: Illés Dániel

 

 

 

Rendező: Kozma András
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Jelmeztervező: Ondraschek Péter
Producer: Szabó Ágnes

Egy különös, őszi hangulatba hajló nyári napon a magányos, idős asszonyt meglátogatja régi barátnője. A nő, mint mindig, a fjordokat szemléli régi házának ablakából, pontosan úgy, ahogy évtizedekkel ezelőtt férje, Asle után nézett. A férfi csónakjával kievezett a nyílt tengerre – de soha nem jött vissza többé. Vajon mi történt vele, miért tűnt el egyik pillanatról a másikra? A két öreg barátnő beszélgetése elindítja az emlékezés álomszerű folyamatát, amelynek során a szereplők idős és fiatalkori énjei időnként egyszerre jelennek meg a színen, és közben elfeledett események, titkok és sejtések bukkannak fel a múlt homályából. Ez a történet egy belső utazás, a férfi örök elvágyódásának és a nő szeretet utáni sóvárgásának csendekkel átszőtt drámája, ahol a múló idő is csupán illúzió, és a saját életünkkel való szembesülésre késztet. Képesek vagyunk-e elengedni valakit, aki fontos volt az életünkben, vagy a szeretet el nem múló kötődését választjuk? Az előadás nem ad választ e kérdésekre, de bepillantást enged az emberi lélek örök dilemmáiba.

Az Egy nyári nap című színművet a kortárs norvég irodalom világhírű képviselője, Jon Fosse írta, akit a mai Ibsenként is emlegetnek. Prózái és drámái magyarul is olvashatók, számos darabját bemutatták már hazai színpadokon. Az Egy nyári nap először hangzik el magyarul, magyar színészek tolmácsolásában.

(Kozma András rendező)

Jegyvásárlás: https://online-gozongyula.jegy.hu/#/event

Molnár Ferenc: Előjáték Lear királyhoz
Szatíra egy részben

Bemutató: 2020. november 5.
Az előadás hossza: 90 perc szünet nélkül

Szereposztás

Bánátiszínész: Dóczy Péter
Dr. Ernőtanár: Kálid Artúr
Dr. Kisstanár: Széll Attila
Helén: Nagyváradi Erzsébet / Kátai Kinga
A burgundi fejedelem: Janik László
Somogyiöltöztető, fodrász: Stubnya Béla
Tűzoltó: Varga József
Ügyelő: Szabó Endre
Fodrász: Fehér Ildikó

Rendező: Dávid Zsuzsa
Producer: Szabó Ágnes
Rendezőasszisztens: Tóth Zsófia
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Zenei szerkesztő: Andorka Péter
Súgó: Paku Éva
Közreműködő: Hlabaj Péter
Ladányi Tamás, Paku Éva
Közreműködő: Turjánszky Zoltán

Molnár Ferenc a XX. század legsikeresebb magyar drámaírója. Darabjait nemcsak Európában, hanem szerte a világon, és Amerikában is rendszeresen és nagy sikerrel játszották. Írt regényeket, novellákat, újságírói munkássága is jelentős. Minden műfajban remekműveket alkotott.

Miért játszanak a színházak olyan gyakran Molnár darabot? Mert mindig siker. Miért szeretnek a színészek Molnár darabjaiban játszani? Mert nemcsak sikert aratnak benne, hanem kitűnő szerepeket játszhatnak el darabjaiban. Ezek a szerepek azonban csak látszólag könnyűek. Valójában összetett, bonyolult jellemű figurák, melyeket a színész csak komoly munkával, szakmai felkészültségének összes eszközével képes megalkotni. De a színészcsapat a kemény munka közben is élvezi a szerző kifogyhatatlan ötletességét, bámulatos színpadtechnikai képességét. Molnár Ferenc mindent tudott a színházról, és nagyon sokat tudott magáról az emberről.

Miközben a közönség élvezi a kitűnő helyzeteket, átéli a játék örömét, a színészek kitűnő alakításait, lélekben is gazdagabbá válva hagyja el a színházat. Ezért jó, hogy a színházak folyamatosan műsorra tűzik Molnár darabjait.

Ady Endre szerint Molnár Ferenc varázslatos, nagyszerű ember, akiben nyolc író lakik.

(Dávid Zsuzsa rendező)

Jegyvásárlás: https://online-gozongyula.jegy.hu/#/event

Murray Schisgal: Szerelem, óh!
Fordította: Karinthy Ferenc

Szatirikus bohózat

Bemutató: 2021. január 16.
Az előadás hossza: 110 perc egy szünettel

 

Stubnya Béla, Tűzkő Sándor, Nagyváradi ErzsébetFotó: Ilovszky Béla

 

MILT Kérdezd meg, Harry, hogy miben hiszek!
HARRY Miben hiszel, Milt?
MILT A szerelemben hiszek, Harry.
HARRY A szerelemben?
MILT A szerelemben. Elhiszed, hogy ma szerelmesebb vagyok, mint az esküvőm napján?
HARRY Nem mondod…
MILT Debizony. De a feleségem nem akar elválni. Félre ne érts. Nagyszerű nő, bármit megtennék érte. De ha a szerelem elmúlik mi marad? Nincs mámor, nincs izgalom, nincs meglepetés. Nézd itt a képe… (tárcájából fényképet vesz elő.)
HARRY Ő a feleséged?
MILT Dehogy, ő Linda, az a lány, akibe szerelmes vagyok.

A „Szerelem, óh!” az Oscar-jelölt szerző legkedveltebb színpadi műve. A néha abszurdba hajló, szatirikus bohózat hallatlanul szórakoztató, játékosan gondolkodtató.

Szerelem. Örökzöld téma. El nem fogyó kérdések, válaszok végtelen variációi…

Szereposztás

Ellen: Nagyvárad Erzsébet
Harry:Stubnya Béla
Milt: Tűzkő Sándor

 

Rendező: Tasnádi Csaba
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Producer: Szabó Ágnes

 

 

Jegyvásárlás: https://online-gozongyula.jegy.hu/#/event