Tombol az influenza

Mit tegyünk járvány idején?

Tíz éve nem volt ilyen durva az influenza! Óriási járványt jósolnak az egész világon! Egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat. Ilyen és ezekhez hasonló címmel megjelent írások tömkelege lepte el az internetet az elmúlt hetekben, a közösségi oldalon pedig egymást érik az influenzajárvánnyal kapcsolatos megosztások.

Egyre több maszkos embert látni az utcán, az influenzától való félelem egyre nagyobb a környezetünkben is. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a nemkívánatos kórt? Mit ér az oltás és a sok gyógyszer az évről évre megújuló influenzavírus ellen? Kérdéseinkre választ ezúttal az üllői orvosi rendelőben kerestünk, dr. Kókay József háziorvossal beszélgettünk.

– Az influenzát az egyik legflexibilisebb vírus okozza, amely évről évre képes megváltoztatni a konfigurációját. Ez azt jelenti, hogy az idei vírus nem azonos a tavalyival, az pedig az egy évvel korábbival, és így tovább. Ez jelentős fejtörést okoz az orvostársadalomnak is. Elmondhatjuk, hogy Krisztus születése után 2019 évvel nincs a kezünkben egy olyan oltóanyag vagy gyógyszer, amely képes lenne elpusztítani a vírusokat, vagy százszázalékos védelmet jelentene ellenük – hangsúlyozta a háziorvos.

Az influenza elleni védekezésben kiemelt szerepe van a védőoltásnak, a hatékonyságát tekintve azonban felmerülhetnek kétségek. A háziorvosoknál térítésmentesen elérhető oltóanyag alapját a három évvel ezelőtti vírusok képezik, azaz a napjainkban beadott vakcinák a 2016-ban fertőző inaktivált influenzavírust tartalmazzák, miközben a vírus azóta kétszer is mutálódott. Kérdés, hogy ezek az oltóanyagok hány százalékos védettséget jelentenek a megváltozott vírussal szemben? Pénzért egy vélhetően hatékonyabb oltóanyaghoz is hozzá lehet jutni, amelyek az elmúlt három év vírusait tartalmazzák. Ez a vakcina sem százszázalékos, de talán nagyobb védettséget jelent, mint az ingyenes oltás. Fontos tudni, hogy az oltóanyag minimum két hét alatt fejti ki hatását, ezért a járvány kellős közepén beadott oltásnak nagy valószínűséggel erre nem lesz elegendő ideje, azaz nem biztosít megfelelő védelmet.

– Az influenzának nincs ellenszere, a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek csak enyhítik a tüneteket, ezáltal elviselhetőbbé teszik a betegség lefolyását. Nagyjából egy hét leforgása alatt általában kigyógyulnak a betegek a fertőzésből, ami akkor is igaz, ha nem mentek el orvoshoz és nem írattak fel drága gyógyszereket. Egy egészséges szervezet immunrendszere képes legyőzni az influenzát, ezért az orvosok között is felmerül a kérdés, hogy a beteg mivel jár jobban? Ha gyógyszer nélkül küzdi le a betegséget és ezáltal az immunrendszere is tovább erősödik, vagy abban az esetben, ha gyógyszerekkel könnyíti a betegség lefolyását? Természetesen a legyengült immunrendszerű pácienseknek, például az időseknek, a krónikus betegeknek tanácsos beadatni az oltást, hiszen az esetükben akár életveszélyes állapotot is előidézhet egy súlyos megbetegedés. De egy fiatal sportos szervezet esetében, például a gyógyszerek mellékhatása miatt, nem biztos, hogy az oltás vagy a gyógyszeres kezelés a legjobb eljárás – mondta dr. Kókay József.

A gyakran hangoztatott nagy dózisban adagolt C-vitamin sem a legjobb megoldás – tudtuk meg –, hiszen a szintetikus úton előállított aszkorbinsav hosszú távon hozzájárul a vesekő kialakulásához. Ez a kockázat pedig nincs arányban a C-vitamin hatékonyságával. A háziorvos szerint ebben az esetben is célszerűbb a vitamint természetes forrásból magunkhoz venni, hiszen azt a szervezet jobban hasznosítja.

Dr. Kókay József hozzátette csodát nem szabad várni az orvosoktól sem, a legtöbbet azzal tehetjük, hogy egészségesen élünk, lehetőség szerint sportolunk, vitamindús és egészséges étrendet követünk, hogy az immunrendszerünk képes legyen felvenni a harcot a vírusokkal szemben.

Sokat segít a változatos étrend

Összecseng a háziorvos és a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének ajánlása, miszerint az egészséges, változatos étrenddel immunrendszerünk hatékonyabb működését segítjük elő, ez pedig különösen fontos az influenzajárvány idején. Az immunrendszert erősítő tápanyagokat pedig elsősorban természetes forrásból érdemes bevinni a szervezetünkbe. Így túladagolni sem lehet és egymás hatását és hasznosulását is jobban támogatják.

A szervezet természetes ellenállóképessége nagy­-mértékben javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatású biológiailag aktív növényi vegyületeket (pl. fla­vo­no­idok), és teljes értékű fehérjét. Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek, amely a sejtek szaporodáshoz, újraképződéséhez szükséges.

Varga Norbert