Szeretne több pénzt keresni?

Hajlandó lenne a jobb fizetésért kilépni a komfortzónájából és akár az „iskolapadba” is beülne, hogy új szakmát tanuljon? Mutatjuk a hiányszakmákat, amelyek akár az átlagosnál magasabb béreket kínálnak.

Míg néhány évvel ezelőtt a munkanélküliségi ráta emelkedése jelentett problémát, addig napjainkban a munkaerőhiány miatt van bajban a hazai gazdaság. Egyes szakmák esetében már lasszóval is nehéz volna jó szakembert fogni, a hazai munkaerő igen jelentős része idegen országokba vándorolt.

Az informatika küzd a legnagyobb munkaerő hiánnyal, így jó döntés lehet ebben a szektorban állás után nézni. Persze csak megfelelő képzettség esetén nyerhetünk bebocsátást az informatika világába, ám ha rendelkezésünkre áll a kellő tudás és némi gyakorlatunk is van, a munkaerőpiac ezen része tárt karokkal vár. Tudás híján érdemes olyan informatikai képzéssel foglalkozó cégeket keresni, amelyek garanciát vállalnak arra, hogy a képzés elvégzése után munkát is biztosítanak. Persze a jó állásért keményen meg kell dolgozniuk a jelentkezőknek, akár egy évnél hosszabb tanulás és nehéz vizsgák árán juthat célba a tanfolyam résztvevője, a képzés ára pedig 1-1,5 millió forint is lehet – igaz, ezt az összeget nem kell előre kifizetni, a tandíjat már informatikusként, az új munkahelyen kapott fizetésből lehet törleszteni.

A befektetett energia ellenben bőségesen megtérül, hosszú távon mindenképpen, ugyanis a bérek hazai viszonylatban jónak mondhatók az informatikai pályán. Egy kezdő junior szoftverfejlesztő minimum 360 ezer forintos bruttó fizetésre számíthat, de a 430-460 ezer forintos jövedelem sem számít ritkaságnak. A tapasztaltabb szoftverfejlesztők fizetése meghaladja az 500 ezer forintot, de akár 700 ezer forintos jövedelem is ütheti a markát, ha jól végzi a munkáját. A vezető fejlesztők fizetése pedig akár az 1 millió forintos álomhatárt is elérheti havonta. Azoknak mindenképpen érdemes fontolóra venni ezt a pályát, akiket egy picit is érdekel az szoftverek világa. Igaz, hogy keményen meg kell dolgozni a sikerért, de cserébe nem marad el az anyagi elismerés.

A vendéglátás és a turizmus helyzete különösen aggasztó, ezért a döntéshozok az ágazatban dolgozók bérminimumának emelését fontolgatják. Akár ősszel aláírhatják 60 ezer forinttal magasabb bért garantáló kollektív szerződést, ezáltal a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók bérminimuma bruttó 240 ezer forintra emelkedhet. Szakértők szerint markáns szemléletváltással tehető csábítóbbá a munkavállalók számára az ágazat, ezért a jövőben az ágazatot jó irányba terelő változásokra lehet számítani.

Képzésben a jövő!

A gyorsan változó világban elengedhetetlen a folyamatos tanulás, a kompetenciák fejlesztése. Csak az tud érvényesülni és előrelépni, aki megfelelő szaktudással rendelkezik. A fejlődés magabiztossá tesz, növeli az elhelyezkedési esélyeket, ezért sosem késő elkezdeni a tanulást. A felnőttképzés területén is számos jó lehetőség közül választhatnak, akik tudásuk pallérozásán gondolkoznak. Érdemes elgondolkozni például az OKJ-s képzéseken, amelyekkel új szakmákat lehet tanulni, vagy az adott szakterületen megszerzett tudást lehet tovább bővíteni.

Varga Norbert