Stresszmentes tanév

Az elme, a test és a szellem – jólétünk hármassága az, amelyet nehéz megőrizni, különösen a stresszes feladatok és sok más olyan kötelező dolog elvégzése mellett, amelyek a tanév velejárói. Függetlenül attól, hogy diák vagy szülő, mindkét fél egyetérthet abban, hogy a nyári nyugodt hangulatot gyorsan felváltja a félelem és a stressz. Mindannyian szorongást érezünk, amikor látjuk a „vissza az iskolába” reklámokat.

Legyen ez most másképp! Ebben az évben a tanév káoszát kezeljük másképp! Íme néhány apró segítség, ami hasznos lehet.

Vásároljunk tervezőt vagy határidőnaplót!

Ha megvettük, akkor fontos, hogy ne csak addig tartson a lendület, míg lerakjuk otthon az asztalra, azzal a nyugtatva lelkiismeretünket, hogy megtettünk mindent. A tervező használata harmóniát teremt az iskola ütemterve, valamint a szülő és gyermeke között. Minden iskolának van saját naptára, amelybe a fontos közelgő események vannak beírva. Ez már szinte minden iskola honlapján megtalálható, de az első szülői értekezleten is egészen biztosan elmondják. Ha előre beírjuk ezeket saját naptárunkba, elkerülhetjük, hogy aznapra tárgyalást, vagy találkozót szervezzünk, kihagyva ezzel gyermekünk fontos szereplését vagy az iskola egy rendezvényét, szülői értekezletet.

Használjuk ezeket a dátumokat előnyünkre. A tervező használata azt is megmutatja gyermekeinek, hogy elkötelezettek vagyunk az ő programjaik iránt, és nekik is segít nyomon követni a fontos dátumokat.

A kommunikáció kötelező

Mindenki számára ismerős mondat gyermeke szájából reggel, a legnagyobb rohanás közben, hogy „elfelejtettem szólni, hogy ma ünneplőben kell menni, kirándulni megyünk, vagy épp ezt-azt vinni kell az iskolába”. Lefekvés vagy vacsora előtt váljon szokássá, hogy mindenki tájékoztatja a családot a másnapi programjáról és megosztja az információkat a jövőre vonatkozóan. Így elkerülhető a reggeli stressz a hirtelen bejelentett dolgok miatt. A folyamatos kommunikáció javítja a család összetartozását és jobbá teszi a családtagok együttműködését.

Hozzunk létre funkcionális munkaterületet!

A nyugodt munkaterület biztosítása tökéletes módja annak, hogy gyermekünk számára biztosított legyen egy olyan hely, ahol hatékonyan, zavartalanul tanulhat, vagy végezheti a feladatait. Az a tér, amelyben lakunk, jelentős hatással van a figyelmünkre és a hozzáállásunkra. Tudjuk meg, mi működik a legjobban gyermekünknek, és csempésszük be azt a szobájába. Nyugtató színek, harmónia, rend, néhány olyan játék, ami sokat jelent számára és elegendő természetes fény, amik talán a legfontosabbak.

Az otthon egy biztos menedék

A különböző iskolai szintek átmenete, például alsóból felsőbe, majd a középiskolába, a gyermekek számára kihívást jelenthet. Meg kell tanulniuk, hogy az otthon biztonságos hely, ahol bátran kérdezhetnek és megoszthatják aggodalmaikat, hiszen itt segítséget, támogatást kapnak, bármi is nyomja a lelküket. Ezt segíthetjük azzal, ha kérdezünk és figyeljük viselkedésüket, így könnyen észrevesszük azt is, ha valami nyomasztja őket.

A rutin a legjobb barátunk

Új ütemterv készítésének legjobb módja a háztartáshoz leginkább illeszkedő természetes rutin elmélyülése. A gyerekek szeretik elkötelezni magukat egy-egy rutin mellett, mert ez kényelmes és segítségével könnyű betartani a szervezett feladatokat, akkor is, amikor épp változáson megy keresztül. A 21. napra ez szokássá válik és a családban nagyszerűen tud működni.

Korai lefekvés

Ha mindenki kipiheni magát, akkor a korai kelés sem lesz annyira fájdalmas. Ne felejtsük el, hogy a 7-9 óra alvás szükséges ahhoz, hogy gyermekünk az iskolában megfelelően teljesíteni, figyelni tudjon.

Legyen ez az év más, mint a többi, kevesebb stresszel és több nevetéssel!

bea