fbpx

Ölelj meg egy fát!

Rendkívül népszerű téma, hogyan csökkentsük a stresszt az életünkben. Az emberek kezdik felismerni, hogy a természet közelsége nagyon sokat segíthet abban, hogy lelkünk megnyugodjon, és ha ezen az úton járunk kevésbé viselnek meg a hétköznapok kihívásai.

Noha sokan a faölelést a hippi életmódhoz társítják, kevesen tudják, hogy egy fa átölelése kifejezetten csodás hatással lehet bárkire.

Egy híres, Matthew Silverstone által készített könyv szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a fák megölelésének egészségügyi előnyei vannak olyan mentális betegségek esetén, mint például a figyelemhiányos hiperaktivitás és a depresszió. A gyermekek kognitív és érzelmi szempontból jobban működnek, amikor kapcsolatba lépnek a növényekkel. Silverstone bebizonyítja, hogy a fák és növények rezgései egészségügyi előnyöket hordoznak magukban. A Natural News egyik cikke rámutat arra, hogyha megiszunk egy pohár vizet, amelyet 10 Hz-es vibrációval kezeltek, akkor a kezelt víz lenyelésekor a vér alvadási sebessége is azonnal megváltozik.

Egy fa átölelése növeli az oxitocinhormon szintjét. Ez a hormon felelős a nyugalom és boldogság érzéséért és az érzelmi kötődésért. Egy fa átölelésekor a szerotonin és a dopamin hormonoknak köszönhetően boldogabbnak érezzük magunkat. Használjuk ki a természet elérhető ajándékait, hogy holisztikusan gyógyítsuk magunkat.

Aletheia Luna, egy befolyásos spirituális író, misztikus és szellemi mentor, akinek az a feladata, hogy segítsen másoknak tudatosan élni és örömöt találni saját életükben. Íme az ő javaslata arra vonatkozóan, hogyan lehetne a lehető legjobban kihasználni ökoszisztémánkat.

Menj erdőterápiára!

Erről a gyakorlatról sok japán úgy vélekedik, hogy erősíti az immunrendszert. A japánok Shi­n­rin-­­yokunak hívják, és a nagyvállalatoknál alkalmazzák az egészségesebb életmód népszerűsítésére a munkavállalók nagy örömére. A shinrin-yoku szó szerinti fordítása erdőfürdőzés, amely egyfajta meditatív természetjárás, mely során az emberek gyógyulási céllal tudatosan kapcsolódnak a természethez mind az öt érzékszervükkel.

Ha sétálunk az erdőben egészségesebbek és erősebbek leszünk. Ennek oka az, hogy a fák által kibocsátott, fitoncidoknak nevezett esszenciális faolajok növelik az NK-sejtek (natural killer sejtek) számát, amelyek fontos szerepet játszanak a rák elleni küzdelemben. Ezek a sejtek segíthetnek a betegség leküzdésében. A terápia mind az öt érzékszervet aktivizálja – a látást, ízlelést, hallást, érintést és a szaglást. Az erdőfürdőzés során a látogatók gyönyörködnek a tájban, megölelik a fákat, belélegzik a fák és a virágok illatát, illetve hallgatják a szél zúgását vagy a vízesés hangját. A gyógyteák kortyolgatásával pedig élvezik a gyógynövények ízét és gyógyerejét.

Beszéljünk a fákkal!

A fák a legjobb barátaink, mert türelmesen végighallgatnak, csendesek, megbízhatók és teljes mértékben a szolgálatunkban állnak ingyen. Egy fával való beszélgetés segít abban, hogy átlássuk saját gondolatainkat. Szellemi tisztaságot és érzelmi megtisztulást eredményez, megkönnyebbültnek és boldogabbnak érezzük magunkat utána. Ha mégis úgy éreznénk, hogy furcsa egy fával beszélgetni, hát próbáljuk meg önmagunkkal megosztani gondolatainkat.

Manapság a társadalom őrültnek tekinti azokat az embereket, akik magukban beszélnek. Ennek az őrült gyakorlatnak azonban számos előnye van. Az erdő lehet egy olyan hely, ahol teljes mértékben érezhetjük önmagunkkal a kapcsolatot és beszélhetünk szabadon, amennyit csak akarunk. A Nottingham Trentben és a George Mason Egyetemen végzett tanulmány rámutatott, hogy az önbeszélgetés csökkenti a stressz-­szintet és növeli az önbizalmat. Az önmagunkkal való beszélgetés lehetővé teszi számunkra, hogy szabadon kifejezzük legbelsőbb érzéseinket és gondolatainkat.

Nincs is más dolgunk, mint kisétálni a legközelebbi erdőbe és hagyni, hogy a természet meggyógyítson.

vladár