fbpx

Mire való a QR-kód?

A QR-kódok ma már mindenütt megtalálhatók: megtalálhatja őket a legújabb eszközcsomagokra nyomtatva, névjegykártyákon, konferenciákon való bemutatásokon, épületekre festett fényképeken is.

Az emberek és a vállalatok ezeket mindenféle információ tárolására és terjesztésére használják oly módon, hogy az okostelefonokkal bárki számára könnyen elérhető legyen. Hogyan néz ki a QR-kód? Az alábbiakban mindent megtudhatunk, amit a QR-kódokról tudni kell, beleértve annak létrehozását is.

Mi a QR-kód?

A QR-kód kifejezés a Quick Response azaz, azt jelenti „gyors válasz”. A QR-kódok négyzet alakú vonalkódok (kétdimenziós vonalkódok), amelyeket először Japánban fejlesztettek ki és használtak. Mint minden vonalkód, a QR-kód nem más, mint az információ tárolása egy gépi olvasható optikai címkén. A QR-kódban szereplő adat bármi lehet, az egyszerű szövegtől az e-mail címekig, a telefonszámokig és így tovább.

A QR-kódok négyzet alakú rács­ban elrendezett fekete pontok és fehér terek mintáit tárolják. Ezek a minták beolvashatók és emberi olvasható információkká alakíthatók képalkotó eszköz, például kamera vagy szkenner segítségével, bár manapság a leggyakoribb módszer a QR-kódok szkennelésére az okostelefon fényképezőgépének és egy speciális alkalmazásnak a használata.

Miért hasznosak a QR-kódok?

A QR-kódokat könnyű előállítani és használni. Ezek kényelmesek sokféle adat tárolására. Előnyük, hogy ez a rengeteg adat egy apró négyzetben sűrítődik össze. Ha a QR-kódban tárolni kívánt adatok csak alfanumerikus karakterekből készülnek, akkor egyetlen QR-kód legfeljebb 4000 karakterből állhatna.

Mire használják a QR-kódokat?

Mivel különféle típusú információkat tudnak tárolni, a QR-kódokat többféle célra használják. Általában olyan adatok tárolására, mint például:
• Egyszerű szöveg – üdvözlő üzenetek a konferenciákon.
• Cím – személyes otthoni cím, üzleti cím.
• Telefonszámok – személyes telefonszám, a vállalat telefonszáma.
• E-mail címek – személyes vagy üzleti fiókok.
• URL – webhelyek vagy meghatározott weboldalak címei.
• Linkek az alkalmazásokhoz – olyan alkalmazásboltokban találhatók, mint például a Google Play vagy az Apple App Store.
• Fizetések – A QR-kódok tárolhatják a bankszámlára vagy hitelkártyára vonatkozó információkat.
• Online fiókok hitelesítése – a webhelyek megjeleníthetnek egy QR-kódot, amelyet egy regisztrált felhasználó beolvashat okostelefonjával és automatikusan bejelentkezhet.
• WiFi-hitelesítés – a QR-kódok segítségével tárolhatók a WiFi-hálózatok hitelesítési adatai, például SSID, jelszó és titkosítási típus: amikor egy ilyen QR-kódot okostelefonnal szkennelünk, automatikusan csatlakozhatunk a hálózathoz.
• Számos egyéb, kevésbé ismert felhasználási területe van még. Japánban például vannak sírkövek QR-kódokkal, amelyek olyan weboldalakra mutatnak, amelyek információt tartalmaznak az elhunytról.
Az igazság az, hogy sokféle információt tárolhatunk QR-kódban, aminek csak a képzelet szabhat határt.

Hol jelennek meg a QR-kódok?

QR-kódokat találhatunk rengeteg helyen, de talán ezek a leggyakoribbak:
• Névjegykártyákon, amelyek különféle elérhetőséget tartalmaznak.
• Az okostelefonok és más eszközök csomagolásán, ezek hivatkozásokat rejtenek az alkalmazásokhoz. Vagy a vásárolt eszközhöz tartozó támogatási szolgáltatást, a termékoldalt, amely tartalmazza az adott eszközről szóló információkat.
• TV-reklámokban, óriásplakátokban, online hirdetésekben és más típusú hirdetésekben
• A vállalkozások készletcímkéin, amelyeket olyan információkkal láttak el, mint sorozatszám, cikkszám, hardver specifikáció, leltár dátuma stb.

Röviden: bárhova elhelyezhetünk egy QR-kódot, amelyet okostelefonnal be lehet szkennelni: egy darab papírra, ruhára, TV-képernyőre vagy egy épület homlokzatára. A lehetőségek végtelenek.

Hogyan lehet beolvasni egy QR-kódot?

A QR-kódok szkennelésének legegyszerűbb és leggyakoribb módja az okostelefon és a QR-szkennelő alkalmazás használata. Számtalan QR-szkennelő alkalmazás található a Google Play Áruházban, és rengeteg ilyen eszköz található az Apple App Store-ban. Általában csak annyit kell tenni, hogy a telefon fényképezőgépét a QR-kód fölé tartjuk, és a QR-letapogató alkalmazás lefordítja azt.

Hogyan hozhat létre QR-kódot?

A QR-kódok létrehozása előtt először gondolkodjunk el azon, hogy milyen információkat szeretnénk tárolni, és hol kívánjuk terjeszteni ezeket. Miután ezt kitaláltuk, keressük meg az interneten a „QR-kód-generátorokat”, amik lépésről lépésre végigvezetnek a folyamaton, hogy saját QR-kóddal rendelkezhessünk.

VLAD