fbpx

Mennyibe kerül a karácsony

A Régió árkörképe

Az elmúlt évek gyakorlatát követve idén decemberben is végigjártuk a régió ismert élelmiszerüzleteit és az egyik legnépszerűbb piacot, hogy kiderítsük, hol mennyiért tölthetjük meg a karácsonyi bevásárlókosarunkat.

Szerkesztőségünk immár 11. éve járja végig de­cemberben a térségünkben található nagyobb élelmiszerüzleteket és a monori városi piacot, hogy bemutassuk, melyik kereskedelmi egységben mennyibe kerül megtölteni a bevásárlókosarat a karácsonykor oly népszerű termékekkel. Ellátogattunk az Aldi, a Lidl és a Penny Market és a Tesco monori üzleteibe, jártunk a vecsési CBA-ban, a gyömrői Spar Szupermarketben és a maglódi Au­chanban – és a már említett monori piacon. A felkeresett helyszíneken a narancs, a dióbél, a mák, a héjas földimogyoró, az akácméz, a zselés szaloncukor, a tojás, az 500 grammos Rama margarin és a savanyú káposzta árára voltunk kíváncsiak, ugyanis talán ezek azok a termékek, amelyeket jellemzően az év végén fogyasztunk nagyobb mennyiségben. Táblázatunkból kihagytuk a karácsonyi halászlé legfontosabb hozzávalóját, az élő pontyot, ennek oka, hogy a monori piac és az Auchan kivételével sehol nem lehetett kapni. Ha valaki ragaszkodik az élő halhoz, talán jobban jár, ha a hentesüzletekben érdeklődik utána.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is több tényező befolyásolta az árak alakulását. Például nem volt minden üzletben kapható az összes termék, emellett pedig az aktuális akciók is torzíthatják a végösszeget. Fontos megjegyezni, hogy az összeírást december elején ejtettük meg, karácsonyig még többször változhat a termékek ára.

A legkedvezőbb árak utáni kutakodásunkból kiderült, hogy idén is a monori piacon tölthetjük meg a legkedvezőbb áron karácsonyi bevásárlókosarunkat, igaz, ezen a Régió újság hűséges olvasói talán nem is lepődnek meg, hiszen így volt ez az elmúlt években is. Elnézve az árakat elmondhatjuk, hogy tavalyhoz képest nem történt jelentős drágulás, mindössze pár száz forintos eltéréseket tapasztalhatunk a bevásárlások végösszegében. Ami meglepő, de mindenképpen örömteli, hogy a 2014. decemberi árakhoz képest is csak alig emelkedett a termékek ára. Négy évvel ezelőtt 11795 forintot hagyhattunk a monori piac árusainál, idén mindössze 185 forinttal fizetünk többet, ha a piacon vásároljuk meg a karácsonyi ebéd hozzávalóit. Átlagár tekintetében sem beszélhetünk jelentős változásról, míg 2014-ben átlagosan 13874 forintból tölthettük meg a képzeletbeli kosarunkat, addig idén ez 14315 forintból sikerült, ami 441 forintos áremelkedést jelent.

A végösszeget leginkább befolyásoló termék a dióbél és a mák volt. Míg előbbihez a vecsési CBA-ban juthattunk hozzá a legolcsóbban (200 gramm ára 575 Ft, 1 kilogramm ára 2875 Ft), utóbbit a Penny Marketben vásárolhatjuk meg a legkedvezőbb áron (fél kiló 449 Ft, ebből két zacskó, azaz 1 kilogramm ára 898 Ft). Az Auchan kínálja legdrágábban a dióbelet, az 1 kilogrammra vetített ára 4997 forint, a Tescoban pedig 4599 forintért kapható. A piac előnye itt jön ütközik ki leginkább, hiszen a monori piaccsarnokban a dióbél és a mák is kapható kilogrammos kiszerelésben 3000, illetve 1600 forintért.

A dióbéllel ellentétben a mákhoz jóval drágábban juthatunk hozzá a CBA-ban mint máshol, a 200 grammos kiszerelésért 829 forintot kérnek el a pénztárnál, így jön ki a kilogrammra vetített 4145 forintos ára.

Amikor az „árvadászatot” elkezdtük táblázatunkból nem hiányzott az élő ponty ára, mostanra azonban jobbnak láttuk kivenni, hiszen a legtöbb helyen nem kapható. A monori piaccsarnokban egész évben árulnak élő pontyot, ottjártunkkor 1100 forintba került egy kilogramm. Az Auchanban is vásárolhatunk élő halat, 1 kilogramm pontyért 1099 forintot kell fizetni az áruházban. Érdemes a hentesüzletekben érdeklődniük azoknak, akik mindenképpen élő halból szeretnének halászlevet készíteni, ugyanis karácsony közeledtével több hentesüzlet kínálatában is megjelenhet az élő hal.

Jelentős eltéréseket tapasztaltunk az akácméz árában is. Míg a monori piacon 2100 forintért is tudtunk volna vásárolni 1 kilogrammot, addig a CBA-ban 3950 forint volt az ára, de a Tescoban is majd 3000 forintot kértek kilójáért.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a szaloncukor vásárlást érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A hónap elején a kimért szaloncukrok ára 1000 forint körül mozgott, a karácsonyi előtti napokban jó eséllyel jelentős kedvezménnyel vásárolhatjuk meg az édességet. Akár a jobb minőségű drágább szaloncukrok ára is jelentősen mérséklődhet az akcióknak köszönhetően.

Fontos megjegyezni, hogy az összeírásunk alapján kialakult végösszegek nem tükrözik teljes mértékben azt, hogy hol lehet a legolcsóbban vásárolni a térségben. Az összárat ugyanis nagyban befolyásolják a ritkábban vásárolt termékek. Ezért is alakulhat ki 3515 forintos eltérés a kosár tartalmát illetően a legolcsóbb és a legdrágább beszerzési forrás között. A nagy árkülönbség abból is adódik, hogy az ilyen jellegű élelmiszerek árával jellemzően nincsenek tisztában a fogyasztók, szemben például a gyakrabban vásárolt tojáséval vagy narancséval, amit rendszeresen akcióznak ilyentájt a nagyáruházak.