Magyar népi eledelből igazi Hungarikum
Kevés olyan jellegzetes magyar ételünk van, mint a mákos guba.
Dédanyáink még lőnye vagy bobajka néven ismerték a mákos gubát. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a lenyűgözően finom édességet. A századforduló idején még a kemencében a kenyerek mellett sütötték, később már sütőben tepsiben.
A guba szó egy finnugor eredetű, hangfestő szó, amely szoros kapcsolatban áll a gubacs, gubó, göb, gömbölyű szavakkal. A guba nem csupán tésztaételt, hanem növényi termést és egy régi ruhadarabot is jelent, ezek az egyezések azonban mind a külső hasonlóságon alapulnak.
Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (1695) már tartalmazza a mákos guba receptjét.
A gyakori mákfogyasztás igen kedvező hatással van a csontritkulásra. A mák jótékony hatásából mákolaj fogyasztásával is részesülhetünk.
Az ajurvédikus gyógyászatban a mákot néha megőrlik, majd tejjel elkeverve krémet készítenek belőle, amely bőrmegújító hidratálókrémként funkcionál.
A mák linolénsavat tartalmaz, amellyel hatékonyan meggátolható a szív- és alhasi problémák kialakulását.
A mák egész nagy mennyiségű zsírsavat tartalmaz, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek. Ezenkívül a mák gazdag omega-3 zsírsavakban.
A mák származási helyének Közép-Ázsia jelölhető meg, innen terjedt el. Mára a világ minden pontján megtalálható és termeszthető a mák. Története egészen Kr. e. 4000-ig nyúlik vissza, amikor már a sumérok rajzaikon ábrázolták a mákot. A képek földöntúli boldogságot sugallnak, ami azt jelentheti, hogy az ópiumot (a mák egy lehetséges felhasználási formáját) már akkor ismerték elődeink.
A mákból előállított ópium pontos hatóanyagait a 19. században sikerült megismerni, melyek közül a mai napig használunk többet is gyógyításra. Ezek: a morfin (fájdalomcsillapításra), a kodein (köhögésre), a papaverin (görcsoldásra).
A mákhasználat hazánkban is hosszú időszakra nyúlik vissza. Régen a nyugtalan, rosszul alvó gyerekeknek mákgubóból készült főzetet, vagy a növény levelét adták. Szerencsére manapság már nem ópioid hatása miatt használja az átlagember a mákot, sokkal inkább finom sütemények töltelékeként.
Magyarországon már csak a rózsaszín virágú kerti mák termeszthető étkezési célra, a többit a magas alkaloidtartalmuk miatt betiltották.
Egyes fajtákat (alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövényként termesztik.
A hagyományos mákos guba
HOZZÁVALÓK
• 6 nagyobb kifli
• 1 liter tej
• vaníliás cukor
• 3 tojás
• 15 dkg darált mák
• 8 dkg cukor
• 5 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A kifliket hagyjuk egy kicsit megszikkadni. A tejet melegítsük fel. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és adjuk a tejhez. Ne hagyjuk felfőni! Keverjük bele a vaníliás cukrot is.
A mákot keverjük el a porcukorral. Fogjunk egy jénai tálat, vajazzuk ki. A kifliket karikázzuk fel, és rétegezzük a tál aljára. Locsoljuk meg a tejes keverékkel, és szórjunk rá a mákot. Folytassuk így, amíg el nem fogy a kifli. Toljuk előmelegített sütőbe és közepes lángon süssük 25 percig.
Vanília sodót kínálhatunk hozzá.
vlad