fbpx

Környezetbarát karácsony

Karácsonykor szeretünk örömöt szerezni családtagjainknak, barátainknak. Ilyenkor általában ajándékokat adunk egymásnak, együtt ünnepeljük a karácsonyt a feldíszített fa körül és finomabbnál finomabb ételekkel, sütikkel, finomságokkal kedveskedünk vendégeinknek.

Ezek csodálatos és felejthetetlen percek. Próbáljuk meg ezt az időszakot úgy eltölteni, hogy ne maradjon rossz érzés a lelkünkben, mennyi kárt okozunk földünknek.

Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük környezetbaráttá az ünnepeket:

Válasszunk valódi karácsonyfát!

Sokan gondolkodnak azon ebben az időszakban, vajon mi a jobb környezetvédelmi szempontból a műfenyő vagy az igazi. Nos az elmúlt években sokan preferálták a műfenyőket, mondván, hogy így az igazit nem kell kivágni. Mára már bebizonyosodott az a tény, hogy az igazi fák használata hasznosabb, több szempontból is. A műfenyők általában külföldön készülnek és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak, és nagyon nagy szén-dioxid-lábnyomuk van, hiszen messziről szállítják őket a világ különböző országaiba, nem beszélve arról, hogy lebomlásuk hihetetlen hosszú időt vesz igénybe. Ezzel szemben az igazi fenyők helyi erdőgazdálkodásokból származnak, ami azt jelenti, hogy a kivágott fák helyett ültetnek újakat. Ezek a gazdaságok munkahelyeket teremtenek. Az ünnepek után a fa újrahasznosítható és lebomlása sem okoz problémát. Választhatunk gyökeres fenyőt is, melyet később kiültethetünk a kertbe és hosszú évekig csodálhatjuk, sőt fel is díszíthetjük. Nem is beszélve arról a fantasztikus illatról, amivel egy igazi fenyő megtölti otthonunkat.

Használjunk LED-es lámpákat!

A dióda vagy a LED-lámpák lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. Az energiahatékonyabb LED-lámpák amellett, hogy környezetbarátabbak, több pénzt takarítanak meg.

Amikor kertünket díszítjük, jusson eszünkbe, hogy ezek a kültéri díszek napelemmel is működhetnek.

Vigyázzunk az ajándékokkal!

Amikor mindenütt a túlfogyasztás a téma, gondolkodjunk el azon, vajon érdemes e olyan ajándékokat vásárolni, aminek semmi haszna, csak a saját lelkiismeretünket nyugtatjuk vele. Mi lenne, ha nem csak tárgyakban gondolkodnánk? Például egy színház- vagy mozi- vagy koncertjegy lehet, hogy nagyobb örömet okoz mint egy századik sál vagy nyakkendő.

Válasszunk környezetbarát csomagolóanyagot!

A becsomagolt ajándék kibontásának izgalma semmihez sem hasonlítható. Ezért senki nem kéri, hogy ne legyen csomagolás. Csupán figyeljünk arra, hogy mit használunk. Kerüljük a műanyagokat. Rengeteg környezetbarát csomagolópapírt lehet kapni, de nagy divat idén az újságpapír-csomagolás átkötve különféle színűre festett kenderkóccal, madzagokkal, amit esetleg, egy mellé tűzött fenyőág vagy fagyöngy igazán fel tud dobni.

Ne halmozzuk az ételt!

A karácsony a nagy összejövetelek és kényeztető ételek ideje, ezért fontos, hogy odafigyeljünk az élelmiszer-pazarlásra is. Próbáljunk meg annyit vásárolni, ami elfogy. Ha mégis lenne maradék, akkor törekedjünk arra, hogy újrahasznosítható legyen és ne a kukában végezze.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve a karácsony elteltével elégedetten dőlhetnek hátra, vagy mehetünk egy nagyot kirándulni, azzal a biztos tudattal, hogy mi is tettünk valamit környezetünkért.

V