Korcsolyát fel, indul a szezon!

Várnak a jégpályák a régióban!

Ugyan még nem köszönt be a téli idő – a meteorológiai télre december 21-ig várni kell – Üllőn már üzemel a jégpálya, Monoron és Vecsésen pedig gőzerővel készülnek a decemberi kezdésre. Gyömrőn az időjárás dönti el, lehet-e majd a Tófürdő jegén korcsolyázni? Jégpályakörképünk következik.

Az egyik legkedveltebb téli sportok a korcsolyázás. Nem kerül sok pénzbe és remek kikapcsolódást ígér a szürke és hideg napokra is. Persze egy korcsolya ára akár több tízezer forint is lehet, de azoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a legújabb modellekben hasítsanak a jégen. A pályákon általában ezer forint körüli összegért bérelni is lehet – igaz, akár több ezer forint letétet is elkérhetnek a kölcsönzők, de az összeget a korcsolyázás végén visszaadják.

Üllőn harmadszor nyitott meg a jégpálya, idén is a szokott helyen, az általános iskola melletti területen várják a korcsolyázni vágyókat. A jégpályát egy magánvállalkozó üzemelteteti, jelentős önkormányzati támogatással, ezért az üllői általános iskola tanulói tanítási időben ingyen használhatják a pályát, természetesen felügyelettel. A nagyközönség számára délutántól elérhető a jégpálya, igaz, nem késő estébe hajlóan, mert az esti időpontok általában foglaltak.

Monoron a tervek szerint december 2-án nyitja meg kapuit a jégpálya a városi sporttelepen. A városban – Üllőhöz hasonlóan – harmadszor lesz lehetőség a jeges csúszkálásra. A jégpálya idén is az egyik országos kábeltelevízió-szolgáltató és az önkormányzat együttműködéséből valósul meg. Az önkormányzati támogatás miatt itt is ingyen vehetik igénybe a pályát a monori iskolások és óvodások a tanórák és a nevelési idő keretében. Monoron mindig megadták a módját a jégpályamegnyitóknak, tavaly például az első napon Kelemen Kabátban koncertjére siklott a közönség a jégen. Úgy tudjuk, idén is programmal készülnek a szervezők a megnyitóra, de a részletek lapzártánkig még nem derültek ki.

Vecsésen csak rövid ideig működött tavaly a jégpálya, azért mert későn fogtak hozzá az illetékesek a szervezéshez – tudtuk meg a jégpálya üzemeltetőjétől. Tanulva a hibából idén már időben megkezdték az előkészületeket, így a tervek szerint de­cember elején megnyílik a jégpálya a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti téren. A jégpálya Vecsésen is önkormányzati támogatással jön létre, a vecsési gyerekek ingyen korcsolyázhatnak – derült ki. Korcsolyaoktatás is lesz – árulta el az üzemeltető – erre ugyanis már tavaly is nagy igény mutatkozott.

Gyömrőn a befagyott Tófürdő felületén alakítanak ki korcsolyázásra alkalmas területet, természetesen csak abban az esetben, ha ez biztonsággal megtehető. Az enyhe tél nem lenne kedvező a gyömrői korcsolyázásnak, de ha tartósan mínuszt mutat a hőmérő és kellően vastag jég képződik, remek korcsolyázási lehetőség nyílik a népszerű tó vizén.

V. N.