fbpx

Karnevál a világ minden tájáról

Február a világon mindenütt a farsangról, a bálokról szól. A legtöbb országban hagyománya van, mégis mindenütt egy kicsit másképp ünneplik, holott a lényege ugyanaz.

A legfontosabb kellék a móka, jókedv és a nevetés, mindez színekkel, jelmezekkel fűszerezve. Jelentése, hogy vége a télnek és minden új életre fog kelni.

Jég és hó uralja a karnevál napjait a hideg Kanadában, Velencében a Piazza San Marco álarcok tengerévé válik, míg New Orleans színes felvonulások és jazz-zene otthona. Nézzük most meg milyen változatosan ünneplik a karnevált szerte a világon.

Európa

Franciaország – nizzai karnevál

Noha a Carnaval de Paris is létezik, Nizza az a francia város, amely a legismertebb a karneváljáról. A fesztivál legkorábbi feljegyzése Charles d’Anjou gróf 1294-es utazási jelentésében található. A nizzai karnevál csodálatosan színes és virágos. Virágfelvonulások több napon zajlanak. A nizzai karnevál a karneváli király tradicionális elégetésével a Place Masséna helyén tűzijátékkal ér véget.

Olaszország – velencei karnevál

A velencei karnevál az egyik legnagyobb és leghíresebb Európában. Mivel minden sarkon van valami, néha nehéz nyomon követni a dolgokat. Ekkor kerül megrendezésre például a Corri, a Venicemarathon Club által szervezett maszkos futás. Nem szabad kihagyni a Volo dell’Angelo-t, az álruhás nő menekülését a San Marco harangtoronytól a színpadra. Az ünnepségek befejezéséhez egy harangtorony fölé nagy zászlón Velence emblémáját, a szárnyas oroszlánt emelik fel. A rendezvények nagy része nem Velence utcáin zajlik: a nagyszabású megnyitót az Arsenale-ban, a város egykori hajógyárában tartják, vacsorákat pedig főképp, a Galeria delle Meraviglie-ben (Csodák galériája) rendeznek.

Spanyolország – Santa Cruz de Tenerife karnevál

Tenerife szigetén mindenütt ünnepelik, de a legnagyobb ünnepség Santa Cruzban zajlik. A hagyományos felvonulás minden évben ott történika Mardi Gras-on. 1987-ben egy énekesnő Celia Cruz által a Santa Cruzi karneválon zajló koncert még a Guinness-rekordok könyvévébe is bekerült. Több mint 200  000 ember vett részt a koncerten. Az ünnepségek hagyományosan egy nagy, díszített halszobor (általában kartonból vagy szövetből készül) égetésével zárulnak.

Spanyolország – Cádiz-karnevál

Egy másik ismert karnevál a Carneval de Cádiz. Még a karnevál kezdete előtt egész Andalúzia a Falla Színházat követi, ahol kb. 100 zenei csoport versenyez körülbelül 20 napig azért, hogy részt vehessenek a karneválon. A karnevál várakozása olyan nagy, hogy még a valódi fesztivál előtt megkezdődnek a kis streetfood- fesztiválok, például a „Pestiñada”, ahol finom mézes palacsintákat szolgálnak fel.

Dél Amerika

Brazília – Rio de Janeiro karnevál

Különösen híres karneválról a brazil főváros, Rio de Janeiro, amely a világ legnagyobb karneválját ünnepli. A fesztivált Momo karneváli király koronázásával nyitja meg a polgármester. Az ünnepségek legfontosabb eseménye a szambafelvonulás. Számos utcai fesztivál is zajlik, zenével és tánccal szombattól keddig. A legnagyobb és legszervezetebb a Cinelândia téren található. A szambafelvonulás során számos szambaiskola versenyez egymással, hogy belépjen a Grupo Especialba. Minden iskola egy mottót választ, ehhez igazítják a jelmezeket és a táncot.

Bolívia – Oruro karnevál

A bolíviai Oruro karnevál 10 napig tart, és legfontosabb vonzereje a felvonulás vagy az „Entrada”. Mivel Oruro városát szent helyen építették fel, így a bolíviai őslakosok, minden évben visszatérnek, hogy ott szent rituáléjukat elvégezzék. Noha a spanyol telepesek megtiltották a rituálékat a 17. században, mégis gyakorolták ezt keresztény rítusnak álcázva. Ez magyarázza, hogy az őslakos népek vallásának számos eleme van az Oruro-karneválban. Ezért az oruroi ünnepségeket felvette az UNESCO 2001-ben az „Hagyományos és immateriális kulturális örökség remekművei” listájára. 2008-ban a karnevál szerepelt az „Az emberiség immateriális kulturális örökségének reprezentatív listáján”.

Afrika

Namíbia – Windhoek karnevál

Kölni karnevál Namíbiában? Bizony! Ebben az országban, Afrika délnyugati részén, a karnevált különösen a német namíbiak körében ünneplik. A „Windhoek Karneval” (WiKa) Namíbia legnagyobb karneválja. Az egészet a Windhoek Sportklub szervezi, amelyet 1951-ben alapítottak német emigránsok. Ezek a karneválok később kezdődnek. Március végén kezdik és április közepéig tart. Ennek oka az, hogy februárban még mindig túl meleg van a szabadtéri rendezvényekhez. Mint ahogy Németországban szokás, ott is van herceglabda, felvonulás, találkozó, és még sok más . Minden évben itt is más-más téma köré épül az ünnepségsorozat.

V