Gyógynövények magas vérnyomásra

A csendes gyilkos ellen

A kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia) növeli az agyvérzés, a verőértágulat, a szívelégtelenség, a szívroham és a vesekárosodás kockázatát. Mivel tünetei nincsenek vagy sokszor nehezen észrevehetők, ezért „csendes gyilkosnak” is nevezik.

Magasnak tekinthető a vérnyomás a nyugalomban mért 140 Hgmm vagy afölötti átlagos szisztolés, és/vagy 90 Hgmm vagy afölötti átlagos diasztolés nyomás mellett. Minél magasabb a vérnyomás, annál nagyobb a kockázat a betegségek kialakulására, súlyosbodására.

Ne a tünetet kezeljük!

Magas vérnyomás esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! A magas vérnyomás betegség gyógyszerekkel jól karban tartható. A gyógyszerek azonban csak a tüneteket kezelik, a magas vérnyomás okát nem szüntetik meg. Ehhez mindenképpen életmódváltásra van szükség, amely magában foglalja a rendszeres testmozgást, illetve a táplálkozási szokások megváltozását is. Az életmódváltás részeként gyógynövényeket is érdemes fogyasztani. Ezekről mindenképp érdemes tudni azt, hogy nem a tüneteket fogják kezelni, hanem a betegség kiváltó okaira hatnak. A magas vérnyomás ugyanis rendszerint nem önmagában jelentkezik, hanem az metabolikus szindróma részeként, amely magában foglalja az elhízást, a cukorbetegséget és a zsíranyagcsere zavarát is (továbbá az ehhez esetlegesen társuló beszűkült vesefunkciót, emelkedett húgysavszintet, fokozott véralvadékonyságot, gyulladásos folyamatokat és oxidatív stresszt).

Legyünk kitartóak!

A gyógynövények az életmódváltás részeként kiválóan alkalmasak a metabolikus szindróma kezelésére, ezáltal a vérnyomás jelentős csökkentésére is. Azt azonban tartsuk észben, hogy hatásukat nem egyik napról a másikra fogják kifejteni. Az anyagcseréknek is több év kellett, hogy felboruljon, így annak helyreállításához is több hónapra van szükség. A kitartás azonban mindenképp meghozza az eredményét!

Büdös, de nagyon hatásos

Lássuk, milyen gyógynövények jöhetnek számításba! A vérnyomásra leginkább ható gyógynövény a fokhagyma. Sajnos van egy nagy hátránya: ha sokat eszünk belőle – márpedig csak így fejti ki jótékony hatását – akkor bőrünk kipárolgása is fokhagymaszagú lesz. Léteznek kevésbé szagos fermentált készítmények is, de ezek hatása elenyésző a valódi fokhagymával szemben.

Egészséges keserűség

Magas vérnyomás esetén érdemes megbarátkoznunk a keserű gyógynövényekkel. Ezek ugyanis fokozzák az epe kiválasztását, amellyel sok koleszterin is ürül a vékonybélbe, így csökken a vér koleszterinszintje, amely jó hatással van a vérnyomásra is. Sokat kutatott és jól alátámasztott hatású az articsóka levele, de a kertből szedett egy maréknyi pongyola pitypanglevél is hasonlóan eredményes lehet. Manapság rendkívül népszerű a kurkuma, amelyet ugyan leginkább kivonat és kapszula formájában népszerűsítenek, de sokkal jobban járunk, mind anyagilag, mind egészségileg, ha fűszerként fogyasztunk belőle jó sokat. A kurkumához hasonlóan a fehér ürömből, a sárga tárnicsból, a kis ezerjófűből, illetve a pemetefűből készült teák és egyéb készítmények is jó szolgálatot tehetnek.

Fogyasszunk sok rostot!

Mindenképpen ajánlott sok rostot is fogyasztani, mivel ezek megkötik az epesavakat és a koleszterint, így a vékonybél nem tudja visszaszívni őket a véráramba. Magas rosttartalma van az útifűmagnak és maghéjnak, a chiamagnak és a zabnak is.

Délutánonként érdemes még elfogyasztanunk egy bögre galagonyateát is. Ez jó hatással van a perifériális keringésre, a szívre és a vesékre is.

Papp János gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta