Forró csoki

A téli hónapok nem múlhatnak el forrócsoki nélkül.

Amikor a hidegtől átfagyva belépünk a meleg szobába és megérezzük azt a semmivel sem összetévesztendő csodálatos, finom csokoládéillatot, vagy barátainkkal egy hosszú nap után, a hóesésből a kávézó ajtaját átlépve, átjár a sütemények bódító illata mellé beférkőző fincsi csokigőz, esetleg amikor hazaérve mi magunk készítjük el ezt a csábító, forró, édes, illatos csodát. Hmmm… a sorokat olvasva egészen biztos, hogy mindenkinek emlékezetéből előbújt már az illat.

Most egy kis időre csukjuk be a szemünket és dobjuk félre az egészséges táplálkozás aranyszabályait, legfőképp az ajánlott cukormennyiséget illetően.

Íme egy gyorsan elkészíthető recept a tökéletes forrócsokihoz, hogy az illat mellé az ízét is érezhessük.

Az igazi forrócsoki receptje

HOZZÁVALÓK

•  4 dl tej (2,8%-os)
•  80 gramm étcsoki (70%-os)
•  20 gramm tejcsoki
•  1 dl tejszín
•  1 csipet só
•  bármelyik ízesítő

ELKÉSZÍTÉS

A tej felét egy kisebb lábasban felmelegítjük, amíg gőzölögni kezd. Hozzáadjuk a feldarabolt csokit, majd addig kevergetjük, amíg elolvad. Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt. Tovább melegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen forrni a keverék. Adjuk hozzá a csipet sót, majd keverjük át, és töltsük csészékbe. Akkor lesz a legsűrűbb, mégis selymes állaga, ha folyamatosan kevergetjük, amíg tálalásra kerül. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, kókusszal, de a bátrabbak rummal, whiskey-vel sőt akár chilivel is. A tetejét természetesen megkoronázhatjuk tejszínhabbal.