Az aratás ünnepe

Az aratás a népi hagyományok szerint Péter-Pál napján kezdődik és augusztusban fejeződik be.

Augusztus utolsó vasárnapja a betakarítás ünnepe. Napjainkban is aratás után ezen a napon mondanak hálát a termésért. Ilyenkor minden háznál az „új lisztből” sütöttek kenyeret.

Az aratóünnep az aratás befejezésének megünneplése, mely az egész magyar nyelvterületen szokás volt. Első emlékei egészen a középkorig nyúlnak vissza. Az aratóünnepnek különböző változatai voltak, főbb mozzanatai azonban megegyeztek mindenütt. Az aratás befejezése után a részesaratók búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút kötöttek és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszt­tartó vagy a gazda elé vitték.

Az aratás embert próbáló munkája után ünneplés következett. Volt mulatság is, de azt megelőzte a hálaadás. Az utolsó kévéből történő fonás már a legősibb civilizációkban is szokás volt. Ezzel biztosították a következő évre a bő termést.

Az utoljára learatott kalászokat többnyire geometriai alakba fonták. Különböző vidékeken más és más jellegzetességű és elnevezésű aratódíszeket készítettek.

Az aratókoszorú a legismertebb szalmatárgy. Ezt a gazda kapta ajándékba. Az aratók hálájukat fejezték ki vele a jóltartásért. Ha jó volt az ellátás, akkor szép nagyot, díszeset kapott a gazda, ha nem jól tartotta a munkásait, akkor is kapott, de kicsit, dísztelent. Az aratókoszorú minősítette a gazdát. Ezt a koszorút el kellett vinni a templomba megszentelni. Még akkor is, ha kicsi volt. Majd otthon, a ház fő helyén kellett tartani és vetéskor a kalászokból kimorzsolni a szemeket, s belekeverni a vetőmagba, hogy átadja az erőt és az áldást.

Az aratókoszorút általában a mestergerendára akasztották vetésig.

Házi kenyér készítése

HOZZÁVALÓK (kb. 1 kg kenyérhez)

A kovászhoz:

•  15 dkg búzaliszt
•  1 csapott mokkáskanál kristálycukor
•  1 dl víz
•  0.5 dkg friss élesztő

A tésztához:

•  50 dkg búzaliszt
•  2 púpozott teáskanál só
•  2 dkg friss élesztő
•  3 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A kovász hozzávalóit egy tálba mérjük. Összegyúrjuk és letakarjuk. 1 éjszakát pihentetjük. Másnap a kovászra rámérjük a tészta hozzávalóit. Kb. 10 percig dagasztjuk. Egy kevés vizet tehetünk még hozzá, ha szükséges. Ezután letakarjuk és kb. egy órát kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk és gömbölyűre formázzuk. Majd ismét 10 percig pihentetjük. Megfordítjuk a tésztát és kicsit ellapítjuk. Kb. a feléig behajtjuk a tésztát. Majd még egyet hajtunk rajta. Jól lenyomkodjuk, összezárjuk a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek. Sütőtepsibe tesszük és ismét kelesztjük kb. 1 órát. Ha megkelt, ecsettel átkenjük a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevagdossuk. 200 fokon kb. 70 percig sütjük. A sütő aljába érdemes betenni egy üres tepsit bekapcsoláskor, majd amikor bekerül a kenyér sülni, az üres és forró alsó tepsibe öntsünk 5 dl vizet. Nagyon óvatosan, mert a forró tepsiből a gőz felcsaphat. Ha a kenyér kisült kenjük le a forró felületét vízzel. Így lesz gyönyörű és cserepes a héja.

Forrás: Magyar néprajzi lexikon