fbpx

Amit még nem tudsz Audrey Hepburnről

Audrey Hepburn az egyik leghíresebb színésznő volt, aki 1954-ben a Római vakációban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Együtt dolgozott az ENSZ-szel a szegények, különösen a gyermekek életének javítása érdekében.

A háttér

Audrey Hepburn Brüsszelben, Belgiumban, 1929. május 4-én született, JA Hepburn-Ruston és Ella van Heemstra bárónő lánya. Apja, egy bankár, elhagyta a családot, amikor csak nyolc éves volt. Hepburn Angliában tanult, amikor a németek megtámadták Lengyelországot a második világháború elején. Édesanyja elvitte őt Hollandiában élő rokonokhoz, mert úgy gondolta, hogy ott biztonságban vannak. A németek azonban hamarosan betörtek Hollandiába. Sokszor előfordult, hogy nem volt mit enni, mégis, mint fiatal balett-táncos, előadásokon játszott, hogy segítsen pénzt szerezni a holland rászorulóknak.

Felfedezés és hírnév

Amikor visszatértek Londonba, Audrey ösztöndíjjal beiratkozhatott egy balettiskolába, majd nem sokkal később elindult modellkarrierje. Sokáig úgy tűnt, hogy élete ebbe az irányba halad tovább, de mindent megváltoztatott, amikor 1948-ban egy apró szerephez jutott egy holland alkotásban – néhány évvel később már néhány mondatos szerepet is kapott.

Ezután döntött úgy, hogy Amerikába megy szerencsét próbálni és 1953-ban a Római vakáció című filmben nyújtott alakítása után az egész filmvilág felfigyelt tehetségére, olyannyira, hogy alakítását Oscar-díjjal jutalmazták. Majd következett a Sabrina és a Délutáni szerelem, valamint Az egy apáca története és az újabb Oscar-jelölések, valamint a Mókás Arc és a My Fair Lady. Az ötvenes években, amikor Elizabeth Taylor és Marilyn Monroe volt a kor szépségideálja, Audrey az ártatlanságot és a szépséget testesítette meg. Önmagával viszont sosem volt elégedett. Úgy gondolta, hogy nagy az orra és a lába, túl sovány és a melle is kicsi. Nem értette, hogy az emberek miért látják szépnek.

Híres kis fekete ruháját Hubert de Givency álmodta meg az Álom luxuskivitelben című filmhez. A kis fekete ruhából, a hosszú cigarettaszipkából és a gyönyörű ékszerekből álló szett azért készült, hogy ezzel is segítsen a színésznőnek közelebb kerülni Holly Golightly extrovertált karakteréhez.

Közreműködés a gyermekek érdekében

Hepburn 1976 és 1989 között csak négy további filmet készített. A hatvanas évek végén, miután elvált férjétől, Mel Ferrertől, elhatározta, hogy visszavonul a filmezéstől még addig, amíg a csúcson van. 1969-ben feleségül ment a neves olasz pszichiáterhez, Andrea Dottihoz, akivel egy hajóúton ismerkedett meg. A pár Rómában telepedett le Audrey korábbi házasságából született fiával, Seannal. A januári esküvő után négy hónappal a színésznő pedig újra várandós lett és 1970-ben, 40 éves korában életet adott második fiának, Luca Dottinak. Ekkor döntött úgy, hogy innentől kezdve családjának él a svájci Tolochenaz-beli birtokukon. Miközben a színésznő kiélvezte az anyaság minden örömét, a sajtó folyamatosan férje botrányaitól volt hangos. 1979-re már annyira kellemetlenné vált a helyzet, hogy Audrey kénytelen volt véget vetni 12 éves házasságuknak. Ezután megismerkedett Robert Woldersszel, akivel miután 1988-ban az UNICEF Jószolgálati Nagykövetének nevezték ki, együtt járták be a világot. Első küldetése a szárazság és éhínség sújtotta Etiópiába szólította, mellyel olyan területekre irányította a világ figyelmét, ahol nem csak az alapvető higiéniai feltételek hiányoztak, de még ivóvíz sem volt.

Munkájáért a legmagasabb civil kitüntetést kapta, az Elnöki Szabadság Érdemrendet.

A rengeteg díjat kitüntetést és rajongást Audrey hihetetlen ártatlansággal és szerénységgel vette tudomásul. „A legtöbbször csak úgy megtörténtek velem a dolgok, anélkül, hogy kértem volna” – nyilatkozta egy interjúban.

B.