Idén nyáron legyen a könyvolvasás is élmény!

/

Tagadhatatlan, hogy az utóbbi években-évtizedekben átalakultak olvasási szokásaink, hiszen az okostelefonok és e-könyv olvasók beépültek mindennapjainkba. Minél inkább előnyben részesítjük a digitális világot, fizikálisan annál kevesebb időnk marad a papíralapú sajtótermékek kézbevételére. Ez nem jó és nem rossz, hanem egyszerűen más, mint ami eddig volt.

Nyári könyvszemle a Lokáció ajánlásával. Ezekből a könyvekből válasszon, ha könnyed, de tartalmas olvasmányélményre vágyik!

Más módon és mást olvasunk az internetes felületeken, mint ahogyan tesszük azt egy hagyományos könyvvel a kezünkben.

Míg a digitális világban sokszor csak átfutjuk a tartalmakat, sokkal kevesebb szöveget olvasunk végig, inkább a képekre, videókra fókuszálunk, addig teljesen eltérő módon állunk neki az olvasásnak, ha nyomtatott könyv kerül a kezünkbe. Pedig aki olyan környezetben szocializálódott, ahol érték volt az olvasás, biztosan tudja, milyen érzés egy jó kötet - és esetleg egy pohár bor - társaságában eltölteni egy-egy magányos órát.

Mikor olvasott utoljára?

Kedves Olvasó! Tegye most szívére a kezét, és vallja be magának őszintén, mikor olvasott el utoljára egy olyan regényt, novellát - Uram, bocsá! - verset, melyre ma is szívesen visszaemlékszik! A nyári időszakban egy hosszabb vonat- vagy repülőutat, esetleg a napozással töltött időt feldobhatjuk egy tartalmas könyv elolvasásával. Mennyivel emlékezetesebb lesz, mint a közösségi oldalak vég és cél nélküli görgetése!

Ön melyik könyvet ajánlaná?

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy

a Lokáció olvasói mely könyveket ajánlanák egymásnak?

melyik a kedvenc olvasmánya?

mit olvasott utoljára?

melyik az, amelyik annyira tetszett, hogy akár többször is el tudná olvasni?

vagy melyik az a mű, amelyik egyáltalán nem tetszett…

Írja meg a Lokáció - A helyi kereső Facebook oldalán, jelen cikkünkhöz tartozó poszt hozzászólásaiban, hogy mások is megismerhessék véleményét a témában!

Van néhány jó tippünk!

Ha már elhatároztuk, hogy idén nyáron az okoskütyüink mellé könyvet is pakolunk a bőröndbe, irány a könyvtár vagy a könyvesbolt! Kovács-Solymosy Zsuzsannát, régiónk egyik könyvesboltjának vezetőjét - aki mellesleg újságíró - kértük meg arra, hogy segítsen a Lokáció olvasóinak a választásban. Arra kértük, olyan aktuális kiadványokat ajánljon, melyek könnyed, ugyanakkor színvonalas olvasmányt nyújtanak a könyvszerető közönség számára.

A legkisebbeknek:

Gyere velünk a strandra! Kihajtható képeskönyv. Jókat lehet beszélgetni a szabadidőről, a nyaralásról. Az ovisok nagyon élvezik Pettson történeteit. Ha pedig nyár, akkor a Pettson sátorozik című kötet jó szórakozás lehet. Frissen jelent meg Varacska – A szörny , aki mindig elkésett című mesekönyv remek illusztrációkkal és vicces, de gondolatébresztő sztorival.

A tiniknek:

Wéber Anikó: El fogsz tűnni c. új regénye egy titokzatos osztálykirándulásról, összefogásról és csapatmunkáról szól, letehetetlenül izgalmasan. A hatodikból páran egy ártatlannak tűnő tréfára készülnek: kiszöknek éjszaka az erdőbe, és lepedőbe öltözve, kísértetként huhogva megijesztik két osztálytársukat. Egy igazi kísértet közbelépésével azonban a kaland komolyra fordul...

Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap különleges, az átlagtól eltérő gyerekekről szóló történetei bevezetnek egy másmilyen nap, egy másmilyen világ részleteibe. A nagy sikerű Ez egy ilyen nap című könyv folytatása ezúttal olyan, tizenéves gyerekek igazi történetével, akiknek valamiért különleges az életük.

Egy kutya bakancslistája: Lauren Fern Watt regénye egy szívmelengetően könnyfakasztó, izgalmas és vicces történet. Gizelle élete lenyűgözően szép lecke arról, amit a kedvenceink tanítanak nekünk: élvezzük a kalandokat, szeressünk feltétel nélkül, és váljunk olyan emberré, amilyenek szívünk mélyén mindig is lenni szerettünk volna. 2017 nyarának sikerkönyve, méghozzá joggal.

Felnőtteknek:

John Grisham új regénye, A súgó: A homályos múltú, börtönviselt exügyvéd panaszbeadvánnyal fordul a Bírák Fegyelmi Tanácsához: azt állítja, Amerika történelmének legsúlyosabb korrupciós ügyére bukkant rá. Ez a jogi thriller azt is elfeledteti velünk, hogy éppen kánikula van...

Jodi Picoult: Apró csodák című új regénye érzékeny témát vesz górcső alá. Ruth Jefferson már több mint húsz éve dolgozik szülész szakápolóként egy kórházban, amikor egy újszülött vizsgálatát követően váratlanul másik páciens mellé osztják be. Az újszülött szülei a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, ezért nem akarják, hogy az afroamerikai Ruth akár csak hozzáérjen a gyermekükhöz. Másnap azonban a kisbaba életveszélyes állapotba kerül, miközben egyedül Ruth tartózkodik a csecsemőszobában. Engedelmeskedjen a főnöke utasításának, vagy avatkozzon közbe? Az író alázattal, empátiával közelít a kiváltság, előítélet és igazság kérdéséhez.

Müller Péter: Részeg józanok című regénye az első ifjúkori kisregénye volt, amit most, ötven év elteltével újraírt. A történet egy paraszti mélynyomorból fölkerült, önpusztító sorsot élt színész zseninek és orvosnőjének, egy zsidó származású pszichiáternek a szenvedélyes szerelméről és halálba rohanásáról szól.

Ha a felsoroltak közül kedvet kapott valamelyikhez, vagy egyéb kötet várakozik a polcon elolvasásra, most bátran tegye le, kapcsolja ki, tegye töltőre a gépet, és vegyen újra kezébe könyvet! Mert könyvet olvasni élmény!

Nagy Renáta