fbpx

A tavasz hírnökei

Még reggelente javában fagy és duzzogva kapargatjuk autónk szélvédőjéről a jeget, azért a tavasz már csendben kopogtat és csalogatja elő a föld alól az első virágokat.

Sok kiskertben már ki is nyílt a hóvirág, a tavasz első hírnöke, amely a hó alól is kidugja fejecskéjét, hogy lássa az első napsugarakat.

A szerény és tiszta fehér hóvirágokat pompás színekbe öltözve követi a krókusz vagy más néven sáfrány lila sárga, fehér rózsaszín virágai már igazi színkavalkádot hoznak a szürke téli napok után.

A hófény apró, csillag alakú, kék virágaival a sziklakert első virága is lehet. A szívós, hegyi virág néhány év alatt elszaporodik, virágszőnyeget alkotva a kertben.

A fekete hunyort a karácsony rózsájának is nevezik, képes előbújni akár már decemberben is. Az itthon őshonos rokonai védettek, de virágüzletekben cserépben is kapható.

A csodálatos jácint mindenkit elbűvöl telt virágaival és összetéveszthetetlen illatával, ami már csakugyan a tavasz illata, a tavasz hírnöke. Ahogy elmúlnak a fagyok, máris kibontja szebbnél szebb virágait.

Aki nem tud ilyen sokáig várni, akár saját ablakába is csalogathatja a tavaszt, amennyiben jácinthagymákat hajtat. Mindenképp vidámságot és színt visz a mindennapokba és megtöri a tél unalmát, hiszen csodás, friss, tavaszi illata betölti a szobát.

lad