A kő kiegyensúlyozásának művészete

Egyre több követője akad az új művészeti ágnak, melynek neve Gravity Glue.

Hogy ez mit is jelent? A gravity glue egy olyan művészeti ág, mely a gravitáció tulajdonságait kihasználva segít a művésznek megtalálni természetes tárgyak, főként kövek, egyensúlyi pontját, s ezzel úgymond összeragasztja azokat a legkülönfélébb módokon.

A kanadai születésű és a coloradoi székhelyű művész és fotós, Michael Grab a kő kiegyensúlyozásának mestere. Valószínűleg a mágus jobb szó erre, mivel nehéz megérteni, hogyan hozhatta létre, varázslat nélkül, kecses egyensúlyművészeti alkotásait.

A művész részt vesz a műalkotások mögött zajló meditációs folyamatban, amely óriási türelmet és gondosságot igényel.

„A sziklaegyensúly gyakorlása során az elmúlt néhány évben az egyszerű kíváncsiság terápiás rituálévá fejlődött, ápolva ezzel a meditációs jelenlét, a mentális jólét és a formatervezés művészetét” – írja Grab művészi nyilatkozatában. „A szikla egyensúlyba állítása a művészet mellett az elismerés, a hála és a meditáció ösztönzésének módja is.”

Ezek a művek ugyan csodaszépek, de azért gondolkodjunk el, mielőtt belevágnánk az elkészítésükbe, hogy van-e jogunk beleszólni a természet rendjébe? Lehet, hogy ezeknek a köveknek éppen ott van a legjobb helyük, ahová a vihar, vagy éppen a víz vitte őket…