A fagyöngy legendája

A fagyöngy a karácsony egyik kedves szimbóluma.

Ennek a növénynek az ágait széles körben használják karácsonyi díszekben. Gyakran látjuk, hogy karácsonykor az ajtó fölé akasztott feldíszített fagyöngy alatt szerelmesek csókolóznak. Vajon tudjuk-e, honnan ered ez a hagyomány?

Egy régi legenda szerint a fagyöngy a béke növénye, akik ez alatt csókolóznak elválaszthatatlanná válnak, legyen szó baráti pusziról vagy szerelmes csókról.

A legenda

A fagyöngy misztikus ereje és a növény alatti csók hagyománya Frigga istennő és fia, Balder legendájának tulajdonítható. Frigga a szerelem istennője volt, fia, Balder pedig a nyári Nap istene. Balder egyszer álmodott haláláról. Aggódott, és elmesélte édesanyjának a furcsa álmot. Frigga nemcsak fia élete, hanem a Föld miatt is aggódott, mert tudta, hogy Balder nélkül minden földi élet véget ér. Így minden tőle telhetőt megtett azért, hogy elkerülje a balesetet. Így aztán kéréssel fordult minden létezőhöz a levegőben, vízben, tűzben és a földön. Mindenki megígérte neki, hogy soha nem fognak ártani fiának.

Loki, a gonoszság istene, aki Balder ellensége volt, és mindig gonosz terveket szőtt ellene, tisztában volt azzal, hogy van egy növény, amelyet Frigga figyelmen kívül hagyott. Almafákon és tölgyfákon nőtt és fagyöngy néven ismerték. Így Loki készített egy nyilat, és a hegyére fagyöngyöt tett. Aztán megkérte Hodert, Balder vak testvérét, a tél istenét, hogy lője ki ezt a nyilat, mellyel eltalálta testvérét. Balder azonnal meghalt, és mindenki aggódott, amikor a Föld hideggé és sivárrá változott. Az elkövetkező három napban minden lény megpróbálta életre kelteni Baldert, de csak Frigga és a fagyöngy segítségével sikerült újjáéleszteni őt. Könnye a növényre hullt és gyöngyházfehér bogyókká változott. Az istennő megáldotta a növényt, így bárki, aki a fagyöngy alatt áll, soha nem sérülhet meg, és a szeretet jelképeként jogosult egy csókra.