fbpx

5+1 tipp spóroláshoz

A legújabb megtakarítási őrület az 52 hetes kihívás. Aki végig tudja csinálni, annál bizonyítottan működik.

Ha  ebben az évben pénzt szeretnénk hozzáadni a megtakarítási számlánkhoz, az már önmagában is kihívást jelenthet.  A legfontosabb az, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kihívást. Lehet, hogy egy napi pénzmegtakarítási kihívás segít megállítani a kényszeres vásárlásokat, vagy esetleg az 52 hetes kihívás segít elérni hosszabb távú pénzügyi céljainkat. A lényeg, hogy változtatni tudjunk azokon a szokásokon, ahogyan a pénzt költjük. Az alábbiakban találhatunk néhány módszert.

1. Egy hónap költekezés nélkül

Ez nem azt jelenti, hogy nem vásárolunk semmit, csak épp semmi olyat, amire nincs szükségünk. A kiadásoktól mentes hónap arról szól, hogy egy teljes hónapig csak azokra adunk ki pénzt, ami feltétlenül szükséges. Természetesen rövidebbé vagy hosszabbá is tehető ez az időszak attól függően ki mennyit szeretne spórolni. Ezzel a módszerrel nem csak pénzt, de időt is spórolunk, ugyanis nem ragadunk le a számítógép vagy telefon mellé, ahol egész nap szörfözünk és promóciós e-maileket nyitogatunk, nem vonzanak a reklámok, hisz nem költünk szükségtelen dolgokra. Egy ilyen hónap után, ha tudatosak vagyunk, látni fogjuk mennyi pénzt költünk feleslegesen.

2. Dobjuk az aprót üvegekbe!

Ez kicsit hasonlít a perselyes megoldáshoz. Ha minden este a pénztárcánkban lévő aprót betesszük egy üvegbe, egy idő után elég szép kis összeget vihetünk be a bankba, hogy tegyék a számlánkra, vagy beváltsák papírpénzre. Ez az összeg naponta nem olyan sok, hogy hiányozna, viszont sok kicsi sokra megy alapon, akár komolyabb összeg is összeadódhat. Másik előnye, hogy nem indulunk reggelente mázsás pénztárcával az aprópénzek miatt, és nem érzünk késztetést, hogy elköltsük az első péknél, csak hogy ne legyen olyan nehéz.

3. Ne költsünk munkaidő alatt!

Ha előre tervezzük az étkezést és a tankolást, akkor miért kellene pénzt költeni egy tipikus munkanap alatt?  Ez is elég egyszerűnek tűnik. Csomagoljunk tehát ebédet magunknak és ne csábuljunk el ebédidőben. Tankolásnál pedig az a legegyszerűbb, ha hó elején teletankoljuk autónkat, hisz azt az üzemanyagot úgyis felhasználjuk, így elkerülhetjük azt is, hogy kisebb tankolások alkalmával még magunkhoz ragadjunk ezt azt a benzinkúton.

4. A híres 52 hetes pénzkihívás

Nagyon egyszerű és mindenki a saját pénztárcájához mérten tudja kivitelezni. A lényege, hogy az első héten kezdjük egy kisebb összeggel, amit félreteszünk, majd növeljük hetente, annyival amennyi az első hét összege volt.

A kezdő összeg ránk van bízva: kezdhetünk  25  forinttal, akkor  35  775  forintunk lesz év végen, de mehet  100  forinttal is, akkor  143  100  az év végére összegyűlt összeg, míg  50  forintos betéttel  71  550. Érdemes ezt egy táblázatban vezetni magunknak.

5. Napi kihívás

Az 52 hetes pénzhívás alternatívája napi kihívás. Fogadjuk meg magunknak, hogy minden nap megtakarítunk egy bizonyos összeget. Lehet ez akár 100  Ft vagy több, de lehet kevesebb is. A lényeg, hogy ezt az összeget minden nap tegyük egy perselybe, vagy üvegbe, dobozba, és ne nyúljunk hozzá az év végéig.

+1. Keressünk pénzt!

Találjunk néhány olyan dolgot a ház körül, amelyet már nem használunk és adjuk el. Ezt a pénzt ne költsük el azonnal, hanem szépen hónapról hónapra rakjuk félre. Amellett, hogy pénzünk van belőle, egy csomó kacattól is megszabadulhatunk így.

Ezek olyan tippek, amiket nem nehéz betartani, ha kicsit odafigyelünk és milyen jó érzés lesz a végén kezünkben tartani az összeget, amit megspóroltunk magunknak.

Vladár Bea