10+1 műanyag dolog amit lecserélhetsz

Manapság divatos lett a műanyagmentes szó használata. De vajon mindenki tudja mit is jelent ez? Végre eljutott az emberekhez micsoda kárt okozunk földünknek a műanyagok használatával és számtalan kampány, felhívás indult annak érdekében, hogy ezeket csökkentsük.

Most itt van néhány tipp azoknak, akik nem tudják hogyan induljanak el a műanyagmentes úton.

1. Műanyag zacskó helyett válassz vászontáskát! A műanyagok sosem fognak igazán lebomlani. A vászontáska ezzel szemben rengetegszer használható, gépben a ruhákkal együtt mosható, hulladékká válása esetén pedig hasznosítható. Tegyél be minden táskádba egyet és nem lesz gondod többé azzal, ha egy váratlan helyzetben szükséged lenne rá!

2. A PET-palackos üdítők helyett saját kulacs. Ne félj a csapvíztől, Magyarországon jobban ellenőrzik, mint a legtöbb élelmiszert. Mosdókban, vasútállomásokon, ivócsapoknál, gyógy­szertárakban újratöltheted vízzel, de egészen biztos, hogy megtöltik bármelyik étteremben vagy kávézóban is.

3. Sminklemosó és arctisztító helyett használj mosható arctisztító párnákat! Arctisztításhoz és sminklemosáshoz is használhatsz szőlőmag-, jojoba- vagy mandulaolajat, amelyek egyúttal ápolják is a bőrödet. Csepegtess egy kevés olajat az arctisztító párnára, majd tisztítsd meg vele az arcodat, töröld le a sminkedet. A párnákat közvetlenül a használat után kézzel, de a ruhákkal együtt is kimoshatod a mosógépben.

4. A műanyag szívószálak kiváltására a legkevesebb hulladékkal járó alternatíva, ha egyáltalán nem is használsz szívószálat. Persze ha szükséged lenne mégis rá, találhatsz fémből, üvegből, bambuszból, de papírból készült alternatívákat is.

5. Műanyag evőeszközök helyett használj fém vagy fa alternatívákat. Már kapható egybecsomagolt kanál, kés és villa, mely fémből készült, garantáltan műanyagmentes és elfér a táskádban egy vászontasakban.

6. A műanyag dobozok helyett használhatsz befőttes-, vagy csatosüvegeket. A csa­tos­­üvege­kben tárolt élelmiszer (dió, mogyoró) kevésbé hajlamos az avasodásra, mintha ugyanezeket befőttesüvegben próbáljuk tárolni.

7. Papírtörlők helyett használj inkább pamut konyharuhákat, mosható törlőkendőket!
Pénz- és szemétspórolás egycsapásra.

8. Rágógumi helyett választhatsz természetes összetételű alternatívát, de állítólag az édesgyökér rágása is megfelelhet a célnak. Fogadjunk nem tudtad, hogy műanyagot rágcsálsz! 😉

9. Kiválthatod a papírzsebkendőket textilalternatívákra. Arra figyelj, hogy mindenképp pamutból legyenek!

10. Műanyag fésűk helyett választhatsz természetes, komposztálható fafé­sűket.

+1. Sminkek terén találhatsz bio, natúr, állatokon nem tesztelt természetes alternatívákat. A legjobbak csomagolása újratölthető, vagy komposztálható, esetleg szelektálható.

vlad